Румъния ще номинира жена за еврокомисар

  • 02 септември 2024 16:32

  • 177
  • 0
Румъния ще номинира жена за еврокомисар
© Twitter/X

Румъния ще номинира Роксана Мънзату за еврокомисар. Това съобщи премиерът Марчел Чолаку, цитиран от Диджи24 и БТА.

Той добави, че това е "правилният човек" за работата и няма да внася други предложения.

„След срещата с парламентарните групи проведох няколко телефонни разговора, сега ще отида при правителството и ще направя номинацията, а в следващия период ще продължа дискусиите с председателя на Комисията, за да уточним и ресора”, каза още Чолаку. От думите му стана ясно, че в неделя Урсула фон дер Лайен е провела интервю на Роксана Мънзату, което е продължило час и половина.

“Г-жа председателят не назначава комисар, докато не проведе интервю с номинираното лице.  Определено след това имаше само хвалебствени думи“, заяви Чолаку. 

ЕК: Крайният срок за номинациите на еврокомисари не е правно задължителен

Първоначално премиерът и лидер на Социалдемократическата партия предложи настоящия евродепутат Виктор Негреску за тази позиция, но председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска от страните членки на ЕС да номинират мъж и жена за еврокомисар. Миналия четвъртък Марчел Чолаку коментира, че ако най-подходящият човек за ресора, който ще получи Румъния, е жена, тогава той ще номинира жена. 

Коя е Роксана Мънзату?

Роксана Мънзату е на 44 г. Тя ръководи отдел за интегрирана оценка и мониторинг на програми, финансирани с публични и европейски фондове, и е с ранг на държавен секретар. Според автобиографията, публикувана на уебсайта на изпълнителната власт, тя е завършила Факултета по политически и административни науки (специализация по английски политически науки) в Университета в Букурещ (2002 г.), има магистърска степен по европейска интеграция (2005 г.) и е възпитаник на програмата за обществено лидерство Harvard Kennedy School of Government Credential (2022).

Румънката има богат опит в областта на европейските фондове, придобит както в частния и неправителствен сектор, така и чрез публични функции. От 2004 г. е съветник по интеграция в Министерството на европейската интеграция, била е консултант, ръководител на проекти и обучител в компании от Букурещ, Брюксел и Брашов, ръководила е основаването на Румънското бизнес училище в Брашов.

Роксана Мънзату е работила и като съветник на СДП в Окръжния съвет на Брашов (2004-2008, 2011-2012). През 2009 г. е била заместник-префект на окръг Брашов (март-октомври 2009 г.). През 2015 г. като държавен секретар в Министерството на европейските фондове, а след това  като председател на Националната агенция за обществени поръчки, координира разработването и изпълнението на стратегията за реформа в обществените поръчки и пакета от закони за обществените поръчки. Била е депутат от СДП Брашов (декември 2016 г. – декември 2020 г.) и министър на европейските фондове (10 юни – 4 ноември 2019 г.).

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини