Областният управител на Русе разпореди проверка на язовири и речни корита в региона

  • 02 септември 2024 16:15

  • 177
  • 0
Областният управител на Русе разпореди проверка на язовири и речни корита в региона
© Pixabay

Всички изкуствени и естествени водоеми на територията на област Русе се проверяват от днес след заповед на областния управител на Русе Драгомир Драганов. Това съобщи пиарът на областната управа Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска, предаде БТА.

Сформираната междуведомствена комисия трябва до края на седмицата да даде информация за състоянието на язовирите, речните корита, деретата и канализационната инфраструктура в областта. Целта е да се извърши основен преглед на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти, както и на съоръженията към тях. Специално внимание ще бъде обърнато и на количеството воден обем. Ще се следи още за наличието на незаконни водовземания и постройки, подприщващи съоръжения, огради и складирани материали в отточните дерета на язовирите. 

Действията на областния управител са и в изпълнение на заповед на министър-председателя Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в, издадена в края на миналия месец. 

Нивото на Дунав при Лом продължава да спада при засушаването

Драганов обяснява, че захранването с питейна и битова вода в региона е чрез кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не от язовири. 

"Всички населени места в област Русе са обезпечени с питейна вода и няма опасност от въвеждането на воден режим", заяви Драганов, цитиран в съобщението.

Той посочи, че само в три села в региона - Копривец, Босилковци и Брестовица, има минимална опасност от преминаване на воден режим за кратко, ако времето се задържи сухо. Причината е, че тези населени места се снабдяват от собствени водоизточници.

Пиарът на областната управа в Русе Георги Георгиев Георги Георгиев Георги Георгиев е роден е на 26.05.1986 г. Има юридическо образование и е бил адвокат към Софийска каза за БТА, че според справка, най-големият язовир в областта - "Баниска", е пълен наполовина, а "Николово", който е в община Русе - на 63 процента.

Последвайте канала на

Десислава Станева
177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини