Депутати-тарикати не работят нищо, а само папкат на общата софра

pixabay
share

Днес и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски един след друг призоваха да се тръгва към поредните 7-ми избори за състав на парламента, защото настоящият не върши никаква работа. Защо тогава депутатите вземат между 7 и 10 бона месечно, се питат разумните българи? За да не вършат нищо ли! Какво възпитават у младите хора с това паразитно поведение всички те?

Социологът Юрий Асланов в свой коментар днес каза нещо много вярно, но и много притеснително – че

българите последните години са се научили да живеят без държавата, да не разчитат на нея,

предавам думите му по смисъл. Това твърдение е вярно, защото от поне 3 години насам всички ние сме принудени да се справяме сами, поради политическия хаос и институционалната немощ на ведомствата. Анализаторът, известен с това, че мисли преди да говори, поясни също така, че това е за добро, тъй като преди нашенци твърде много разчитаха на държавата и за всичките си несгоди я обвиняваха.

Този изумителен факт, унаследен още от времето на соца, е твърде дразнещ все още. Особено за

някои, които мислят, че общината и държавата са им като дойни крави и точат от общите ни средства там без срам и свян.

И безнаказано, разбира се. Това ни казва и поредният доклад от ЕК в частта за нулевите ни резултати в борбата с корупцията, особено по високите етажи.

Припомням за енти път, че това, което през годините обезвери хората и ги отказа от конституционното им право да гласуват, е именно гьонсуратлъкът на всяка следваща власт у нас да краде безогледно и да няма нито един осъден вече над 35 години. Същевременно всеки нов „месия” идва в управлението с гръмките заявки за „борба с корупцията” - това се превърна в противна дъвка, която всички като влязат във властта веднага изплюват и забравят, че изобщо са я дъвчели до втръсване.

Въпросът ми тук и сега обаче е защо плащаме пари на депутатите, ако не вършат нищо в този парламент?

Ето какво каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"От вчера говоря - партиите да започнат да представят на избирателите какво ще направят. Поемем ангажимент за направата на водопровода в Делиормана, препотвърждаването за еврозоната, ще представим законопроект за религията и етиката, ще подкрепим и спешни законопроекти. Само че последният месец и половина партиите имитират работа. Вчера разбрах, че парламентът е "работил" до 10:15 ч. Така ли ще се "работи"?"

Ми прав е човекът. А това, което сме пратили в парламента, колкото и да е непредставително, ако поне има малко чувство за чест и приличие, ще вземе да гласува да не получава пари за нищоправенето си. Да, ама няма да стане, защото както знаем, лакомията в онази сграда е безмерна. Безочието им също – само един от тях прояви състрадателност и лично достави поне два фургона на пострадалите от пожарите наши сънародници.

Искам да съм справедлива и затова ще кажа, че

по места тук там в страната се правят добри неща от държавата и общините.

И следвайки философския принцип "от частното към общото" ще започна с пример от моето родно градче Земен, където след над три десетилетия най-после новият кмет Михаил Златанов стартира подмяната на „В и К” инсталацията, която отдавна беше дала фира. Неведнъж съм писала, че там като падне дъжд, първо спира токът, а после и водата или в обратен ред. По този повод се поинтересувах и разбрах, че държавата ще отпусне на общините общо над половин милиард лева за ремонт на водопреносни мрежи. Това е похвално, защото над 400 селища в „европейска” и „атлантическа” България страдат от безводие години наред.

Така че ето, че не всички в държавния и общински сектор лентяйстват и получават пари за мързела си – има и хора, които работят. Те вероятно са възпитани и вярват, че „който не работи, не трябва да яде”. За съжаление обаче повечето ни депутати-тарикати мислят, че тази приказка е вехта, че е архаизъм и затова без никакво притеснение лакомо си папкат на общата софра.

Но щом им даваме зелника, лудите те ли са или ние?!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини