Как се гаси пожар от проклетия и лошотия?!

  • 22 юли 2024 14:04

  • 1537
  • 0
Как се гаси пожар от проклетия и лошотия?!
© личен архив

В една старозагорска медия прочетох, че некви рибари замеряли хеликоптерите на противопожарната с камъни, защото машините им плашели рибата!? През уикенда един важен униформен каза в ефира, че близо 90 на сто от пожарите, които обхванаха държавата през последните дни, са причинени от човешка дейност. Според мен, са от хорска немарливост, проклетия и лошотия, от които страдат немалко егоистични български поданици.

През последните дни в страната избухнаха над 260 пожара и засегнаха площ от над 60 000 декара, каза премиерът пред НС през изтеклата седмица.

„През последните дни държавата е изправена пред едно изключително сериозно природно бедствие - за сравнение от началото на годината в горските територии са избухнали над 260 пожара на площ над 60 хиляди декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 хиляди декара, от които немалка част са върхови”, отчете пред депутатите премиерът Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Замислих се над думите му за „природно бедствие”, защото,

ако 90 на сто от огнищата са дело на човешка ръка, то бедствието определено е човешко.

И е причинено в равна степен от егоизъм, простотия, мърлявщина и абсолютно незачитане на другите в обществото и техните права. Такива индивиди причиняват вреди както на полето и в гората, така и в селата и градовете, те са заплаха и опасност за всички останали, които искат да живеят в мир и порядък.

За гасенето на пожарите в горите и нивите, бяха включени освен всички подразделения на противопожарната отбрана, така  и помощ от доброволци, дойде и техника от чужбина - най-вече на комшиите от Турция, но и от Испания и т.н.. Военният министър поясни, че нямаме техника. Вероятно, защото отдавна вече нямаме и никаква отбрана и дори ЛРС има по-добро въоръжение и повече хора от армията ни. А и сигурно защото последните години всички негови колеги, нефелни политици и „вся останалая /партийна/ сволач” е заета предимно с чужди дертове, а не с родните!?

Хубаво е, че добри хора от цялата страна се втурнаха да помагат на пострадалите от огнените езици. Защото бедстващите българи нямат статут на бежанци, на емигранти в собствената си държава, та да ги пратят в луксозни хотели. Макар, че

в морален аспект пострадалите хора по места се чувстват точно като емигранти – вътрешни.

Затова прогониха тези дни от мястото на огъня Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Денков с думите: „Махайте се, екскурзианти!” Дори в мъката си и бедата си те не искат ни да видят, ни да слушат политиците.

Но да не се отклонявам, тук думата ми е за злосторниците, които палят, мърлят и вършат злините си навред – в града, и в селата. Срещу такива е важно веднага и без отлагане да започне битка цялото ни общество, тъй като, както вече имах възможността да напиша тези дни, не е никак справедливо заради единици да страдат стотици.

Например никак не мога да проумея

колко трябва да си изкуфял, че да тръгнеш да палиш контейнерите за смет в София.

Снимките, които направих, са от пред блок 472 в Младост 4, до Бизнес парка и „Фантастико”. Направих я, защото минавам от там всеки ден и не мога да спра да се възмущавам на хорската проклетия. На кой кретен му пречат контейнерите за разделно събиране, та ги подпали?!

Разговарях с хората от блока, които се жалват от страшната мърлявщина на някои свои кооператори, които по стълбищата и площадките на 16-етажната сграда трупали всякакви вещи, отпадъци и вехтории, за да не ги държали в апартаментите си! Това е незаконно, но и опасно за всички. В кооперацията се завъдили мравки, хлебарки и … прилепи, моля ви се?!

За капак пред блока, според тях, ровещите в кофите за смет вехтошари, ги подпалили та мизерията да е пълна!? Горящата пластмаса отровила въздуха за няколко дни и освен шума от състезаващи се с висока скорост мотори и коли по преминаващото наблизо Околовръстно шосе, тези софийски данъкоплатци се надишали и с отрови.

Всичко това се случва през 21 век в столицата на страна, чийто политически елит сутрин, обед и вечер се  кълне в своите „евроатлантически ценности”/ каквото и да означава това/. На мен обаче всичко, случило се напоследък силно ми прилича на предОриент, та даже и на задОриент. Колкото до реторичния въпрос в заглавието, смятам, че пожар, подпален от проклетия и лошотия, може да се гаси само с наслагване от цялостното превъзпитание в семействата, образование и култура.

Но на първо време и най-напред незабавно трябва да се започне с ефективни мерки за безопасност на нормалните хора, контрол и люти наказания за злосторниците. Те само от това разбират най-добре.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1537 0

Свързани новини

Водещи новини