Тормоз с пълна газ от тротинетки, мотори, скутери, велосипеди…

  • 17 юли 2024 14:40

  • 1330
  • 0
Тормоз с пълна газ от тротинетки, мотори, скутери, велосипеди…
© булфото /архив/

Това, че Емили Тротинетката спря да вилнее по пътищата с електрическото возило, изобщо не означава, че тормозът за гражданите от страна на други тротинеткаджии е спрял. Не, не е, а някои от тях дори влизат в големите магазини с тях и така обикалят рафтовете да си пазаруват! Тези със скутерите, са в комбина с други агресори на пътя, покачени върху мотоциклети и велосипеди, които са, най-обобщено казано, хулиганите в градската среда, особено в столицата.

За безобразията, които огласят живеещите в градовете от страна на мотористите са пише от години, но резултат и досега няма. Всяка вечер като по часовник към полунощ любителите на високите скорости и на пиленето с гуми на мотори, започват тормоза си върху софиянци. Егоистичните мотористи разказват за емоционалните си преживявания и удоволствието от обветрянето на мозъците си без грам притеснение, че може това, което за тях е кеф, за всички останали да е безобразен шум, агресия и насилие.

Контрол и наказания, както се знае у нас не се упражняват ефективно.

Никоя от т.нар. „репресивни” институции не се мори да работи в полза на повечето от драгите данъкоплатци, които имат право на отмора все пак след като са се трудили съвестно 8 часа от денонощието. Останалото време не им остава друго освен да подскачат от неистовите звуци на гуми посред нощ заради кефа на единици егости-мотористи.

Освен, че тормозят и не се съобразяват с мирните граждани, последните години, по данни на МВР, инцидентите с мотористи зачестяват. Примерно, до средата на мото сезон 2018, загиват 16 мотористи в различни пътни инциденти, а 117 са били ранени. Т.е. те лекомислено играят на рулетка и по отношение на собствения си живот.

Като градски хулигани в движението се изявяват и велосипедистите, които

карат противозаконно по тротоари, пешеходни пътеки, подлези, паркове и къде ли не, без никакви съображения с пешеходци и автомобили.

Карат дори по бул.”Витоша”, където това е забранено, а лошият им пример копираха и следващите ги по време на появяване тротинеткаджии. И двете групи, придвижващи се на колела, са както уязвими участници в движението в градовете, така и заплаха за пешеходците.

Тези дни от репортаж по бнт стана ясно, че расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инциденти с електрическа тротинетка или велосипед и всяко второ легло в отделението е заето от такъв пациент.

Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже, а някои от тях дори са карали и след като са пили алкохол!

Съгласна съм, че за тези групи, каращи колела, тротинетки и мотори

не са изградени подходящи съоръжения в градовете,

така щото да са им удобни и да не застрашат с поведението си никого. В София дори велоалеите, които бяха направени, са изградени не добре на повечето места. Примерно в Младост, са направени така, че пешеходците да са от външната страна на тротоарите в близост до шосетата, където фучат автомобилите!

Организацията на движението в столицата е безобразно и дори спокойно може да се твърди, че такава просто няма, нищо че има цяла общинска дирекция с чиновници на заплати затова.

Въпреки всичко обаче си мисля, че малко повече съображение с другия, толерантност и възпитаност на един към друг помежду ни, хич няма да навредят.

Напротив.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1330 0

Свързани новини

Водещи новини