Като не им помагате, поне не им пречете!

  • 31 юли 2024 14:33

  • 472
  • 0
Като не им помагате, поне не им пречете!
© нова тв

Комай до това заглавие  се свежда цялата роля на държавата по отношение на българските производители, бизнес, предприемачи. Примерите за твърдението са много, но конкретния повод днес е поредният протест на производителите на грозде и вино, които блокираха натоварени пътища край Черноморието, за да фокусират общественото внимание към дертовете, които им създава държава.

Както е известно, вече не останаха производители в България, които да не са протестирали срещу чиновнически недомислици по един или друг повод.

Сега представители на лозаро-винарската камара в Поморие се разбунтуваха  срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година, когато управляваше кой?! Сами се сетете.

Родената от некадърни финансови службари наредба задължава производителите да вършат безсмислени действия, тъй като те не са стъпвали по нивите и синорите и образно казано не са наясно кога се сее, или кога се копае.

Такива функционери, обикновено протежета на партийни велможи, шуреи и баджанаци на „наши хора” създават законодателното и изобщо нормотворчеството у нас. Затова то е такова, каквото е.

Така лани чиновници под егидата на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на са родили недоразумението, което изкара производителите на бунт днес. Те не разбират защо ги задължават да монтират електрически кантари и по места на лозовите масиви и веднъж да претеглят събраното грозде директно там, а втори път - на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Стерилната наредба повелява още, че ако има несъответствие в килограмите, НАП трябва да направи проверка, а предприятието да се затваря за 4 часа!?

Сигурно въпросните министерски служители никога не са стъпвали в лозов масив, щом изискват от производителите паралелно с двойното мерене на терен да пращат веднага  и декларация по интернет!

Да де, ама рядко на лозовите масиви мрежите имат покритие, освен че

лозарите не са IT специалисти и работата им не е да обслужват целодневно чиновнически претенции и недомислици.

Всичкото това безумство изисква и вложения на много допълнителни средства, пък те едва си покриват разходите за производството.

Ето какво споделя пред „Черноморски фар” Димитър Пилонтов, производител на грозде:

 „Контролират ни четири агенции. Конкретно за наредбата. Берем гроздето, натоварено е на камиона. Трябва преди да тръгне той да изпратим към НАП електронен формуляр с електронен подпис. В документа описваме – цена, килограми, купувач, място на доставка и т.н. Защо? Аз продавам първичен продукт. Тази информация трябва да се изисква от следващия по веригата, той да каже дали произвежда акцизна стока. И освен това как на полето да монтираме такива технологични средства – лаптопи с интернет връзка и електрони кантари“.

Сигурна съм, че никой човек с акъла си в България не проумява

защо е тази буквална репресия от страна на администрацията върху производителите, частния бизнес, в цялост върху работещите българи.

Та нали точно те изкарват заплатите на служителите в общинските и държавните структури. И щом не искат да помагат на производителите, поне да не им пречат, за Бога!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
472 0

Свързани новини

Водещи новини