Водещите новини! Президентът и кметът на София се срещнаха. Германия осъди заплахите на Тръмп към НАТО. AC/DC на турне в Европа (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 12 февруари   

 

По време на срещата бяха обсъдени перспективите за финансова децентрализация и реално овластяване на българските общини, така че местните власти да могат да осъществяват своите политики в интерес на гражданите. 

Възможностите за подобряване на градската среда, борбата със замърсяването на въздуха, насърчаването на туризма и дигитализацията на редица услуги, което да улесни комуникацията на гражданите с общинските власти, също бяха сред акцентите на срещата. 

Президентът Радев разговаря с кмета на София Васил Терзиев

***


„Доволен съм, че след първоначалните критики, явно президентът е осъзнал колко важна е съдебната реформа в областта на Конституцията и дори временното отлагане, което беше сложено с този закон, изглежда непоносимо за него“. 

Така Кирил Петков коментира ветото, което Румен Радев наложи върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Петков за ветото на президента: Явно е осъзнал колко важна е съдебната реформа в областта на Конституцията

***


Социалистите от „Красно село" считат също така, че „решенията на НС на БСП за наказания и изключване на членове допринасят за спада на доверие в Българската социалистическа партия". 

„Категорично настояваме дискусията по вътрешнопартийни въпроси да се води в партийните органи, а не през средствата за масова информация", завършва позицията на РС на БСП – „Красно село".

РС на БСП - "Красно село": Решенията за наказания и изключване на членове допринасят за спада на доверие в БСП

***


„За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално“.

Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по 2 ЕГН-та

***


В началото на януари Йорданова публикува клип от скъп автомобил, шофиран с 256 км/ч по магистрала "Тракия". Тази сутрин тя провокира последователите си в социалните мрежи с ново видео.

"Мис Силикон" хваната да кара дрогирана с кокаин

***


Народното събрание съобщава, че стикерът, който е заснет на показан клип за шофиране с превишена скорост, е копие, наподобяващо стикер на служебен автомобил от гаража на парламента.

НС с позиция за стикера на колата на "Мис Силикон"

***


Братът на "Мис Силикон": И друг път са ѝ правили тестове за наркотици, били са винаги отрицателни

***


Сред най-фрапантните изказвания е това, че Русия е станала най-голямата икономика в Европа. Русия е на 32-ро място в Европа по отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението", каза бившият петролен магнат, цитиран от хърватската медия "Индекс".

Като друга лъжа Ходорковски открои твърдението на стопанина на Кремъл, че САЩ са заявявали на Русия, че НАТО няма да се разширява в източна посока. По думите на бившия политически затворник: Нито един американски президент или министър от разпадането на Съветския съюз (1991 г.) до днешна дата не е поемал такъв ангажимент към Москва. Членството в Северноатлантическия пакт е доброволно и влизането в Алианса зависи от волята на страните, които искат да станат част от него.

Михаил Ходорковски откри лъжи в интервюто на Владимир Путин

***


„Израелските специални части са щурмували в сграда в центъра на град Рафах в ивицата Газа и след ожесточена престрелка са освободили двама заложници, държани от въоръжени членове на палестинската терористична групировка Хамас“. 

Това съобщи днес говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Хагари заяви, че операцията за спасяването на двамата заложници, мъже на 60 и 70 години, е подготвяна от известно време и се е чакало да настъпи удобен момент. „Това беше сложна спасителна операция под обстрел в сърцето на Рафах, основана на силно чувствителни и ценни разузнавателни данни“, допълни говорителят.

Израелски военни освободиха хора, взети за заложници от Хамас след ожесточена престрелка

***


Думите на бившия президент на САЩ и настоящ кандидат за поста на изборите през ноември Доналд Тръмп, че Русия може „да прави каквото иска“ със страните членки на НАТО, които не изразходват достатъчно средства за отбрана, предизвикаха остра критика сред германските политици и експерти, предаде ДПА.

„Тези изказвания са безотговорни и играят в полза на Русия. Никой няма полза от това в нашия съюз“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на днешното си посещение в Кипър.

„Погрешните изявления на Доналд Тръмп относно договорните задължения на САЩ в случай на атака срещу член на НАТО доказват още веднъж колко непредсказуем, безскрупулен и ненадежден е той“, коментира трансатлантическият координатор на германското правителство Михаел Линк пред вестник „Тагесшпигел“.

В Германия осъдиха остро заплахите на Тръмп към съюзниците от НАТО

***


Ей Си/Ди Си, легендарната хардрок група, отсъстваща от сцената на Стария континент в продължение на осем години, се завръща за европейско турне през 2024 г. с Брайън Джонсън като вокалист, съобщи сайтът на австралийската група в понеделник, цитиран от АФП.

Турнето е планирано да се състои между 17 май и 17 август. Градовете, в които австралийците ще изнесат концерти, са Гелзенкирхен, Мюнхен, Дрезден, Хохенхайм, Щутгарт, Нюрнберг и Хановер (Германия), Реджо Емилия (Италия), Севиля, (Испания), Амстердам (Нидерландия), Виена (Австрия), Цюрих (Швейцария), Лондон (Великобритания), Братислава (Словакия), Десел (Белгия), Париж (Франция) и Дъблин (Ирландия).

Турнето се нарича Power Up на името на последния им студиен албум от 2020 г., който се класира на първо място в около двадесет държави след излизането си.

Легендарната рок група Ей Си/Ди Си се завръща за европейско турне след осем години отсъствие

***


 

Водещи новини

Още новини