Израелски военни освободиха хора, взети за заложници от Хамас след ожесточена престрелка

  • 12 февруари 2024 17:26

  • 927
  • 3
© Getty images (архив)

"Израелските специални части са щурмували в сграда в центъра на град Рафах в ивицата Газа и след ожесточена престрелка са освободили двама заложници, държани от въоръжени членове на палестинската терористична групировка „Хамас“", това съобщи днес говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2283

Това са първите цивилни заложници, освободени от израелски войници след масовите убийства, извършени от терористи от „Хамас“ и други екстремистки групировки в Израел на 7 октомври миналата година. Тогава бяха убити 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници.

Хагари заяви, че операцията за спасяването на двамата заложници, мъже на 60 и 70 години, е подготвяна от известно време и се е чакало да настъпи удобен момент. „Това беше сложна спасителна операция под обстрел в сърцето на Рафах, основана на силно чувствителни и ценни разузнавателни данни“, допълни говорителят.

Минута след щурма на сградата военновъздушните сили на Еврейската държава са нанесли удари в района на Рафах, за да позволят изтегляне на военните със спасените заложници.

Налице има противоречива информация, която не може да бъде проверена по независим път, за броя на жертвите при операцията. Според контролираните от „Хамас“ здравни власти на ивицата Газа 67 души са загинали, а 160 са ранени, докато местните медии говорят за 52-ма загинали.

Двамата заложници са в „добро здравословно състояние и са прехвърлени за медицински изследвания в болница „Тел Хашомер“ в град Шеба“, съобщи представителят на ЦАХАЛ.  

Над 100 загинали при израелската операция в Рафах

 

Според Хагари 134-ма души все още са държани като заложници в Газа, макар и израелски източници твърдят, че около 30 вече не са сред живите.

Спасителната операция се е провела, докато Израел готви наземна офанзива в Рафах, разположен на границата с Египет.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
927 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:35

3
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­и­ч­­е­т­­­а­ ­в­и­­­ ­­о­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­-­­ X­­1­­8­.­­F­U­­­N

2024.02.12 | 20:02

2
Иcкaте ли луд ce.кc за 2-3 часа, силни epekции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ce.кc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.12 | 17:47

1
Къде са руските минджопоклонници от Възраждане за да плюят по човечността и да защитават ислямистите?

Добави коментар

Водещи новини