Как се образува тази сутрин небесния спектакъл над България?

  • 16 октомври 2024 11:45

  • 927
  • 0
Как се образува тази сутрин небесния спектакъл над България?
© Фейсбук

Лещовидни облаци се появиха на много места в България.

Такива облаци са забелязани над София и Копривщица.

Сутрешен небесен спектакъл

Как се формират тези причудливи облаци?

Влиянието на планините върху вятъра се изразява във възникването на различни местни ветрове, които могат да се разглеждат като смущения върху общата атмосферна циркулация. В съответствие с причините, които ги пораждат, местните ветрове могат да се разделят на две групи: термични и предизвикани от механичното влияние на релефа.

При обтичането на подветрената страна се образуват вълни (планински вълни), които са вертикално напречни и които при достатъчна влажност на въздуха стават “видими”.

Облачността, която се вижда, като вълнички се образува от вятъра и орографията. Това са тези прочути лещовидни облаци. Виждат се добре над Стара планина, пише Meteo Balkans.

Лещовидните облаци (на латински: Lenticularis с форма на леща, от lenticulalentil) са неподвижни облаци, които се образуват предимно в тропосферата, обикновено в паралелно подравняване по посоката на вятъра. Те често са сравними на външен вид с леща или чинийка.

Докато въздухът се движи по повърхността на Земята, често се срещат препятствия, включително природни обекти, като планини или хълмове, и изкуствени структури, като сгради и други конструкции, които нарушават въздушния поток и го превръщат във „вихри“ или области на турбуленция.  

Когато влажен, стабилен въздух “тече” над по-голям въздушен вихър, като тези, причинени от планини, серия от обширни въздушни вълни се образува от подветрената страна на планините.

Последвайте канала на

Десислава Станева
927 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини