Патриарх Неофит към българските лекари: Прекланяме се пред подвига ви

Булфото архив
share

Патриарх Неофит отправи поздравление към българските медици за Деня на българския лекар, който се отбелязва днес, съобщиха от Българската патриаршия.

"В деня на прославата на Светия и преподобен Рилски пустиножител и Чудотворец Йоан, избран от вас за ваш професионален празник, се обръщаме към всички вас с почит и дълбоко уважение, с благодарност и с неизменна признателност за вашия всекидневен, неуморен труд, за високия професионализъм, за всеотдайността и жертвоготовността, с които достойно и човеколюбиво, с постоянен риск за здравето и живота си служите на своя народ и Родина. Прекланяме се пред подвига ви и отправяме молитви към Жизнодавеца Христос за вас и вашите семейства - да ви пази и укрепва със Своята неоскъдяваща благодат, да благославя и щедро да възнаграждава труда на ръцете ви, да дарува Своя мир, велика милост и безгранична любов", казва в поздравлението си към българските медици патриарх Неофит.

Доц. Ангел Кунчев е лекар на годината

"Нека Той, Който е съвършеният Лекар на душите и телата и Който заради нашето спасение от греха и смъртта предаде Себе Си на страдания и кръстна смърт, за да имаме ние живот и да го имаме "в изобилие" (Йоан 10:10), бъде ваша постоянна опора и пътеводна светлина в живота и професията ви, ваш неизменен образец и пример за любов към ближния и истинска грижа за него. За всички вас - наши братя и сестри в Христа, за които лекарската професия е не само призвание, но и осъзнат избор и наистина жертвено служение, ще продължаваме да се молим и според силите и възможностите си да ви съдействаме в изпълнението на вашия свещен дълг, тъй като духовното и физическо здраве на обществото и на отделния човек са наша обща цел, обща свещена мисия, която можем да изпълняваме добре и с успех само при добронамерено съгласие, с обединени и благословени свише усилия", пожелава българският патриарх.

"По молитвите на Пренепорочната наша Владичица и Приснодева Богородица, на преподобния и богоносен наш отец, пустиножител и чудотворец Свети Йоан Рилски, на Св. ап. и ев. Лука, на Св. Лука Симферополски, на всички светци - чудотворци и лечители, и на всички, просияли в святост Свои угодници, Всемилостивият Бог да бъде винаги с вас и да ви дарува Своето вечно спасение! Честит и благословен празник!", отправя благослов към медиците патриарх Неофит.

Водещи новини

Още новини