КНСБ: 87 трудови злополуки са завършили фатално през 2023 г.

  • 01 май 2024 15:15

  • 278
  • 0
КНСБ: 87 трудови злополуки са завършили фатално през 2023 г.
© Pixabay

През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки. Те са с 3 повече от тези през 2022 г. Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

"Преди няколко година ЕК поде кампания до 2030 г. да бъде постигната нулева смъртност на работното място. Но за това са необходими много мерки. Ние в България обаче вървим в обратната посока. Знам, че до 2030 г. няма да успеем да го постигнем, но нека поне намалим наполовина тези смъртни случаи. 87 български работници, са загубили живота си, отивайки да изкарат прехраната на семейството си", коментира той.

По думите му най-много са фаталните инциденти в строителството - около 22 случая, а те са със 7 повече от 2022 г., следвани от сухопътния транспорт - 14 случая.

Трудовите злополуки тази година също са повече, отбеляза Атанасов.  "В България на 100 хил. души се отчитат приблизително 100 трудови злополуки, средно. Средното за ЕС на 100 хил. заети е 1300. Това означава, че трудовите злополуки се крият".

По думите му проблемът е, че смъртните случаи при трудови злополуки не се разследват и не се стига до крайни решения. При заведено дело от роднини на загинал работник обезщетението е 350 хил. лв. - това е цената на българския работник, даде пример Огнян Атанасов.

Трудовата злополука се доказва много лесно, обясни той и увери: "Когато тръгне процедурата, почти 99,9% се доказва трудовата злополука".

През 2023 г. по данни на Инспекцията по труда са извършени над 48 хил. проверки в 40 хил. предприятия със заети над 1,6 млн. души, констатира още вицепрезидентът на КНСБ. И добави: "Установени са близо 230 хил. нарушения, като повечето от тях са свързани със здравословните и безопасни условията на труд". Според него трябва да се търсят причините за това.

Синдикалистът не приема твърдението, че в България има липса на кадри. Той смята, че трябва да се  насочим към голямата група млади хора, които нито работят, нито учат и да се установят причините за това.

КНСБ: Трудовите злополуки в България са много повече, но не се декларират

Разказа  как в един от  ТЕЦ-овете този месец бяха съкратени около 160 души - висококвалифицирани кадри. Подчерта, че не е толкова лесно да се намери работа на тези хора. По думите му предлаганото е далече под тяхната квалификация и заплащането, което са имали. На 10 май КНСБ организира среща в региона, заедно с община Стара Загора, работодателите и съкратените работници, за да се види къде са допирните точки. Според него държавата трябва да се намеси.

Вицепрезидентът на КНСБ е категоричен, че тези хора трябва да останат в района. А хората са готови с куфарите към Терминал 2, предупреди той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини