Патриарх Неофит: Св. Николай Чудотворец справедливо заслужава славата на истински покровител и застъпник за целия човешки род

  • 06 декември 2021 14:56

  • 318
  • 0
Патриарх Неофит: Св. Николай Чудотворец справедливо заслужава славата на истински покровител и застъпник за целия човешки род
© Булфото (архив)

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на отправи обръщение към вярващите за деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, чиято памет Православната църква почита днес. Това съобщиха от Българската патриаршия.

"В деня на небесната прослава на Мирликийския светец и чудотворец Николай се обръщаме към вас с отечески призив да се преклоним заедно пред светителския му лик и молитвено да почетем този дивен Божи угодник, който има своето място и във вярващото българско сърце. Свети Николай е истински стълб на Църквата Христова, верен ходатай и бърз помощник на всички, просещи светителската му помощ и закрила, по чието застъпничество Господ е укротявал морета и е възкресявал мъртви, обръщал е езичници и е вразумявал еретици. Светителят е обдарен с прозорливост и с още много дарове, които Всещедрият Бог преизобилно е изливал върху него, за да се прослави чрез него и мнозина да бъдат наставени в пътя към Царството небесно - царството на светлината и на вечния живот", казва Негово светейшество.

Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на отбелязва, че призван за служение от Спасителя Христос, остава верен на това призвание, като достоен съсъд на Божията благодат, Свети Николай не оставя нищо за себе си, а е отдавал всичко, което Бог му е дарувал - в изява на жертвена любов към човеците, изпълнявайки с послушание повелението свише: да прославя Божието име. Да остави монашеското уединение на манастира, за да послужи Богу в пустинята на града, която крие безброй изкушения и изпитания за следовника Христов, но е благодатно място за подвиг във вярата и в богоподобната любов, която е "пълна с благост", "не се гордее" и "не дири своето"(1 Кор. 13:4-5).

"Преданието на Църквата и историята разкриват още и за ревността на Св. Николай по чистотата на православната вяра - неговата твърдост и непоколебимост, проявени особено ярко на Първия вселенски събор. Там той защитава чистото учение на вярата заедно с колоси на Църквата като Св. Атанасий Велики, епископ Александрийски, Св. Силвестър, папа Римски, Св. Спиридон, епископ Тримитунтски, и още много църковни отци и светители. Заради тази си ревност е прославен от Бога като верен Негов служител и проповедник на чистото евангелско и апостолско учение. Пълнотата на образа му изисква да споменем също и неговото миротворство, кротост и смирение, в които той е възпитавал и своите чеда. Свети Николай е бил строг към себе си, а към поверените му от Господа - щедър и снизходителен, милващ и щадящ, всячески опитвайки се както приживе, така и след блаженото си успение, да помага на християни и на друговерци - в техните духовни и материални немощи и нужди. По този начин справедливо заслужава слава на истински покровител и застъпник за целия човешки род", казва Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Никулден е!

Негово светейшество се обръща към вярващите и ги призовава: "Озарени от светлия празничен ден да сведем глави в молитвена възхвала на дивния Христов следовник и Божи угодник, и всякогашен наш небесен застъпник Свети Николай, да подражаваме на вярата и на човеколюбието му, като свято пазим проповядваното от него спасително Христово учение, което е завещано от светите апостоли, чрез богоносните отци от всички времена. Нека се поучим от миротворството и примера на светителя Николай за благотворителност, като, според възможностите и силите си да подкрепим нашите братя и сестри, които се намират в нужда. По светите молитви на Мирликийския светец и чудотворец Николай. Бог да милва и спасява всички нас! Честит и благословен празник!".
 

Константин Тодоров
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини