Пет нови случая на коклюш в Пловдивско, сред тях и бебе с пневмония

  • 01 май 2024 11:51

  • 4659
  • 2
Пет нови случая на коклюш в Пловдивско, сред тях и бебе с пневмония
© Pixabay

16 са регистрираните случаи на коклюш в Пловдив и областта до момента. Само за два дни от началото на седмицата има потвърдени 5 нови заразени с коклюш. Единият от тях е на 15-годишно дете от Карлово, а останалите четири в Пловдив, съобщи пред Радио Пловдив доктор Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив.

В Карлово ученик от 10 клас в училище "Васил Левски" е с коклюш, като класът беше поставен под карантина. "За кратко заразеният ученик е бил хоспитализиран в Инфекциозното отделение. Детето е било добре, но е прието в болницата за наблюдение, а вчера е изписано в добро състояние. То е било имунизирано за коклюш“, обясни доктор Учорджиева.

Голяма част от заболелите са в ученическа възраст. Засега заразените бебета са малко. Има един потвърден случай на бебе на възраст година и 9 месеца, което беше хоспитализирано с пневмония в УМБАЛ "Пловдив". При останалите заболяването протича леко.

Трети случай на коклюш в Сливенско

За да се избегне бум на заболелите от коклюш, трябва да се избягват много контакти по време на празничните дни, заяви още доктор Учорджиева.

"Най-вече трябва да се избягват контактите с бебетата, защото при тях заболяването би протекло най-тежко", коментира началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4659 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.01 | 12:05

1
НАТО - САЩ - ЕС НАЦИТАТА ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ, ДЕНАЦИФИКАЦИЯ и ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ! ВПК на НАТО БЪЛГАРИЯ трябва да бъде СПРЯН ВЕДНАГА до РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИТЕ по целия СВЯТ! ПРОДАЖНИЦИ в НАТО БЪЛГАРИЯ ПРОДАВАТ ОРЪЖИЕ без да спазват МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ и КОНВЕНЦИИ и УБИВАТ ХОРА и БЪЛГАРИ - СЛАВЯНИ по СВЕТА. ПЪЛНО СПИРАНЕ на ВПК на НАТО БЪЛГАРИЯ ВЕДНАГА!

2024.05.01 | 14:29

2
ТОЧНО ТАКА !!!

Добави коментар

Водещи новини