До края на 2019 г. метрото ще е с 48 км мрежа

Булфото (архив)
share

Догодина, до края на годината, метрото на София ще бъде 48 км мрежа. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта за бюджет на общината за 2019 година в Правец. Тя припомни, че само преди 10 години метрото е било около 10 км мрежа.

Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за дванайсетте километра, които се изграждат сега, е 248 млн. лв. Защитените средства по оперативна програма "Транспорт" са в размер на 774 млн. лв., посочи столичният кмет. "Мащабен транспортен и екологичен проект, който се надявам, че всички подкрепят безрезервно", добави Фандъкова. 

Догодина 90 процента от автобусите в София ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт "Евро 6", обяви кметът на СО. По този начин през 2019 г. средната възраст на автобусите ще бъде под 6 години. По думите й това са конкретни резултати, които се очакват да се постигнат с проекта за бюджет, който се предлага днес.

Разширението на метрото е водеща задача в мерките, за да се постигне по-чист въздух в София, изтъкна Йорданка Фандъкова. Другите цели, които вече се постигат, са възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови, съобщи още столичният кмет. През следващата година ще бъде завършена реконструкцията на "Западен парк" и ще се изгради първият публичен Аква парк и разширението на гробния парк "Възраждане". В различни етапи са ремонтите на Северен парк, Борисовата градина, Южния парк, парк "Дружба", съобщи столичният кмет.

Третата ключова задача е цялостната реконструкция на улици и булеварди и изграждането на нови. "Продължаваме ремонтите на основни квартални улици, както и изграждането на нови улици в райони, в които такива не е имало", заяви Йорданка Фандъкова.

Заложени са средства за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини за 2019 г. "Това са рекорден брой нови сгради, защото цялостната реконструкция е преизграждане на детски градини, които са с азбестови плоскости", каза кметът на СО. Догодина ще бъде завършена и първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" в районите "Илинден", "Надежда", "Красна поляна", "Връбница". "По този начин ние преизграждаме и тези училища и детски градини, защото се подменя абсолютно всичко, включително инсталации, дворни настилки. Така че очакваме да имаме едни прекрасни училища и детски градини в края на следващата година", каза още Фандъкова, цитирана от БТА. 

Водещи новини

Още новини