"Повече от половината сирена съдържат над 60% вода", заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на „Активни потребители” Богомил Николов, след като изследване на асоциацията разкри, че три четвърти от сиренето на българския пазар не отговаря на написаното на етикета.
Експертите установиха, че за продажба се предлага недобре узряло сирене, сирене с големи количества вода или такова, в което има чужди мазнини като например палмово масло.
"Това е много вредно и лъжливо. На етикета пише "сирене", но всъщност не става дума за млечен продукт, а за нещо вегетарианско", категоричен бе председателят на "Активни потребители" Богомил Николов, като призна, че за самия него е трудно да различи като вкус "истинското" сирене от некачественото.
Димитър Зоров уточни, че производители добавят ензима трансглутаминаза, които абсорбират водата и я карат да се "втвърди", а благодарение на ароматизатори и оцветители сиренето придобива подходящия вкус и цвят.
Качественото краве сирене струва 12-13 лева килограма, допълни той.
"Активни потребители": Повече от половината сирена съдържат над 60% вода
- 18.05.2016 | 08:57
- 2112