Старец от Родопите прави сирене за 1000 евро килото

  • 21 декември 2015 16:34

  • 9790
  • 1
Старец от Родопите прави сирене за 1000 евро килото
© Булфото (архив)

Пенсиониран миньор от Родопите произвежда сирене, чието кило на световните пазари струва 1 000 евро. 75-годишният Фаик Ахмедов отглежда три женски магарета в Черноочене, а млякото им е един от най-търсените продукти от неговите комшии.

Бай Фаик е работил в мините до 1980 година. По-късно заминал за Турция, но се върнал в началото на 90-те. Тогава решил да отглежда животните заради ценното им мляко. Според запознати продуктът е изключително полезен заради ниската си масленост. Магарешкото мляко ефикасно се използва и за лекуване на бронхит, пише 24rodopi.com.

„Давам на комшии, когато ми поискат. Пенсията ми е малка, не стига за да издържам животните", разказа бай Фаик. Мъжът приготвял и сирене от млякото без да подозира, че килото върви по 1 000 евро.

Най-известната магарешка мандра на Балканите се намира в сръбския природен резерват Засавица. Именно там, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави подходящо за производството на уникалното по рода си сирене.

Най-големият проблем на Фаик Ахмедов обаче е липсата на продуктивно мъжко магаре в Черноочене. „Всички животни са кастрирани. Ходя на час път в Дядовско, където е единственото читаво мъжко магаре. Давам по 30 лева за опит да оплоди моите магарици. Не всеки път обаче става. Бременността на магарето също е дълга - 12 месеца", разказва бай Фаик. Той обмисля да събере пари, за да си купи „кавалер" за трите магарици.

Последвайте канала на

Novini.bg
9790 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.04 | 01:22

1
BRAVO NA BAY FAYIK

Добави коментар

Водещи новини