Експерти: На последно място сме по човешко развитие в ЕС

share

България е на последно място по човешко развитие в ЕС.

Това се дължи на недостатъчен прогрес в образованието, здравеопазването и конкурентоспособността в страната, посочват експертите от Института за пазарна икономика. Те предлагат 77 мерки за растеж.

Тежката икономическа обстановка нe прави дългоотлаганите реформи без алтернатива, но натискът за запазване на статуквото и привилегиите не отслабва, коментира икономистът Петър Ганев, съобщи БНР.

"И в пенсиите, и в БДЖ, и по отношение на земеделците, особено на тютюнопроизводителите, където постоянно им се обещава нещо, пък после им се дава, а после не им се дава, това отново показва, че колкото повече се шикалкави и отлага, една система задължава все повече и решението за реформа става все по-трудно", заяви Ганев.

Все още далеч от добрите икономики, България има проблеми, които неотложно трябва да реши, ако искаме да имаме по-висок растеж, по-високи доходи и повече инвестиции, добави Калоян Стайков.

"Предлагаме намаляване на тежестта върху труда. Все още остават върху осигурителните вноски, които са сравнително високи. В момента реинвестираната печалба продължава да се облага с данък, което предлагаме да бъде премахнато с цел облекчаване на бизнеса", каза Стайков.

Според експертите за подобряване гъвкавостта на пазара на труда е необходимо премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, тъй като те са пречка при разкриването на нови работни места.

Водещи новини

Още новини