Сергей Игнатов: Чрез образованието ще изградим държава от победители

  • 22 ноември 2011 07:50

  • 1467
  • 1
Сергей Игнатов: Чрез образованието ще изградим държава от победители
©

Бюджетът на БАН е същият като миналата година - 59 млн. лв. Естествено, че тези пари не достигат, но това е делегиран бюджет и ръководството  на академията има цялата власт да вземе решения, които да облекчат условията, при които работят учените.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов

Страната ни и светът около нас е в криза и трябва да се съобразяваме с парите, които можем да похарчим. Ако погледнем бюджета за образованието, в него има повече от 90 млн. лв. за съфинансиране на научни проекти, което никак не е малко, допълни той.

"Не случайно Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното направи първото си знаково посещение точно в БАН и поиска тригодишен план как ще се развива академията, за да търси ресурс и да подпомага правенето на наука в България, но проблемът е, че БАН изостана с мерките по своето модернизиране през последните 20 г. Решението ще дойде с изграждане на по-тясна връзка с бизнеса. Академията има много институти, които са свързани със свободния пазар, много печеливши са и не зависят от бюджета", посочи образователният министър.

Той подчерта, че на фона на кризата парите за образование, особено за средното, са се увеличили в бюджета за догодина.

Образователният министър уточни, че при студентските такси се прави диференциация и по този начин ще има възможност амбициозните и отлични студенти да плащат по-ниски такси.

С новия закон за училищното образование искаме да изградим в бъдеще една държава от победители, а не от губещи, както са ни учили дълги години в училище, каза още Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Egyptian Miasm

2011.12.06 | 21:54

1
Не, че прочетох тази статия, но ми се наби нейното заглавие В СЪСЕДСТВО със следното: "Децата все повече искат да учат в чужбина"! Какво е това? LAPSUS EGYPTOLOGUS? May Be!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини