Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите

  • 31 август 2024 21:01

  • 441
  • 2
Синът на пациента, изгорял във варненска психиатрия, търси отговори от институциите
© Bulphoto (архив)

За система от мерки за хуманизиране на лечението на хора с психични разтройства настояват авторитетни съдии, адвокати и правозащитници. Промените в закона за здравето, които гарантираха по-голям контрол в психиатриите бяха отхвърлени от този парламент.

Затова поредният трагичен случай на пациент, починал в пожар в болницата във Варна отново събуди реакцията им за нуждата от спешна реформа в психиатричната грижа. Семейството на загиналия също настоява за много отговори.

"Дори не знам как да започна това, което искам да излея от себе си, това което се случи на мен и моето семейство. Баща ми беше много добър, състрадателен, мил, грижовен и всеотдаен. Най-интелигентният човек в живота ми досега. Просто съдбата го нагърби с лоша психична болест." Това споделя пред БНТ синът на пациента, който изгоря в психиатрията във Варна.

Психиатриите у нас: Мизерни условия с отвратителни заплати

За 18-те години опит с психичната болест, това е петият път, в който се налага принудително лечение на баща му. Самият той като бивш учител, бил познат и много уважаван в общността. А сега семейството е крайно покрусено. Изпратили баща си в болницата да му помогнат, а разбират, че е бил изолиран и вързан, без да има кой да го чуе и спаси от пламъците. Днес, след като шокът от преживения ужас се притъпил, семейството му пита.

"Защо няма видеонаблюдение, защо няма лекари, сестри и дежурни, които да следят за състоянието на пациентите, защо няма пожарна система. Защо е вкаран там без надзор, защо е вкаран там без проверка на това какво е имал в себе си", пита той.

От писмото на сина става ясно и друго. Баща му първо е приет в болницата за 5 дена, след което е изписан в още по-влошено състояние. Лекарите искали първо да излезе решението на съда за принудително лечение. Съдът, обаче, назначил делото 2 месеца по-късно. През което време, състоянието на мъжа се задълбочило още повече.

"Това, което се е случило в конкретния случай, не е нормално нито от гледна точка на разумното, нито от гледна точка на закона. И в сегашната си уредба закона за здравето, който предвижда възможност превантивно преди да се стигне до тежък инцидент, мотивирано до болестта на човека, той да бъде настанен против волята му. Едната е когато лекар психиатър е преценил, че състоянието е критично и спешно, тогава незабавно от лечебното заведение се внася предложение до съда, възоснова на което съда в съвсем кратък срок насрочва открито заседание, в което пряко трябва да се убеди какво е състоянието на лицето", каза Владислава Цариградска - съдия.

Втората възможност при не толкова очевидни състояния на риск, е прокурорът поиска намесата на съда, който трябва да вземе решение в рамките на две седмици. А не за два три месеца, каквато била практиката в случая с починалия мъж.

"В тези производства е задължително участието на адвокат. Така че два-три месеца е проблем, който не се дължи на закона", каза съдия Владислава Цариградска.

Със сериозния си опит като съдия в Луковит, където се намира най-голямата психиатрична болница - "Карлуково", Владислава Цариградска заедно с авторитетни адвокати, съди и правозащитници подготвиха промени в закона за здравето, които за ограничат злоупотребите с правата на психично болните.

"Най-същественото, което щеше да има ефект върху този трагичен инцидент, е предвидената изцяло нова процедура със засилен съдебен контрол върху принудителното им мобилизиране или за да бъде разбрано от вашите зрители завързването на психиатричните пациенти. Към настоящия момент забързването към приковаването на човека към една кушетка болнична се извършва изцяло по преценка, под контрол, вътрешно ведомствен на съответното лечебно заведения и на лекарите там", коментира съдия Владислава Цариградска.

В последните дни на работата на парламента, тези промени бяха отхвърлени в комисия с неособено ясни аргументи. И сега никой не може да гарантира, че злоупотребата с правата на психично болните пациенти ще спре, а пожарът в болницата във Варна ще е последен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
441 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.31 | 23:10

2
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
само да напомня

2024.08.31 | 21:40

1
КАТИЛА е 103 килограмова лоена сфиня излязла от анала на психично болната му майка Ирена Димитрова.

Добави коментар

Водещи новини