Първото издание на кулинарното изложение „Мистичната вяра в хляба“ събра десетки посетители край Тракийската гробница в Казанлък

  • 31 август 2024 19:27

  • 235
  • 0
Първото издание на кулинарното изложение „Мистичната вяра в хляба“ събра десетки посетители край Тракийската гробница в Казанлък
© pixabay

Десетки посетители се събраха за първото издание на кулинарното изложение „Мистичната вяра в хляба“ в парк „Тюлбе“ в Казанлък, въпреки облачното време. Изложението е част от разнообразната програма на 19-ите Празници в Долината на тракийските царе. С ръчно приготвени хлебни изделия в изложението участваха читалищни състави от различни населени места в общината. 

Изложението посети и делегация от Иран, която гостува в Казанлък по повод традиционните празници. Присъстваха посланикът на Иран в България н.пр. Али Реза Ирваш със съпругата си, представители на посолството, както и на Иранския културен институт в София. 

Изложението откри заместник кметът Сребра Касева, която поздрави читалищните състави за тяхното участие и напомни, че подобно събитие се организира ежегодно в рамките на Празниците на розата и всеки път привлича интереса на публиката. Именно това е и причината изложението да се организира тази година и в рамките на Празниците в долината на тракийските царе, отбеляза тя. 

Традиционният празник на смилянския фасул ще бъде от 18 до 20 октомври

Водещ беше казанлъчанинът шеф Станислав Димитров, станал популярен с участието си в кулинарното предаване "Hell's Kitchen“. Той разказа на присъстващите хилядолетната история на приготвянето на хляб, след което всички участващи читалища представиха своите деликатеси и традиционни рецепти, съобщава БТА. 

Жители и гости на Казанлък имаха възможност да опитат разнообразните баници, баклави и други печива, направени от културните дейци, както и хлебни изделия, приготвени на място от шеф Димитров. 

Непосредствено след изложението ще бъде и официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе. То ще започне с връчването на традиционната награда на Община Казанлък на името на проф. Александър Фол за особен принос в изследването на тракийската култура. Вечерта ще продължи със спектакъл на местния Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и със светлинно и огнено шоу.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини