Историк: Комунизмът може да се представи като модел на тоталния контрол (видео)

Novini.bg
share

Историята на комунизма може да се представи на учениците в основните й характеристики като един модел на тоталния контрол.

Това коментира в интервю за Novini.bg директорът на Института за исторически изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков.

По думите му общественият дебат по темата за учебниците за X клас е неаргументиран, тъй като същностна разлика към изучаването на комунизъм спрямо предишните програми няма.

„Първото нещо, което децата трябва да знаят, е че това е един модел в българската история, които е пряко и директро привнесен отвън“, посочи доц. Вачков.

Според специалиста изучаването на периода ще даде възможност на децата да се запознаят с това какво означава едно общество да е лишено от някаква алтернатива и че управлението на една партия е превърнато в конституционна норма.

„Винаги периодът е разглеждан и оценяван като един тоталитарен режим, който се гради на първо място върху насилие“, коментира още историкът.

Доц. Вачков изрази и мнение, че свалянето на тази история в X клас дава възможност епохата на комунизма да започне да се изучава по-внимателно.

„Програмата е рамков документ, тя поставя акцентите. Всички други конкретизации, те вече се правят в учебното съдържание. Авторите на учебника нямат никакъв проблем да напишат и онези черти, които могат да сметнат като положителни, но въпросът е, че програмата извежда основните характеристики“, посочи още експертът.

Цялото интервю с директора на Института за исторически изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков може да гледате тук:

 

Водещи новини

Още новини