Увеличават уроците по пунктуация за петокласниците

share

Запетайката измести простото изречение от учебните програми по български език и литература в началните класове. Синтаксисът вече няма да се учи до 5-и клас за сметка на повече уроци по пунктуация. Такава идея за промяна на учебните програми по български език и литература обсъждат в образователното министерство, съобщи заместник-министърът на просветата Милена Дамянова.

Целта е да разтоварим програмата в начален етап и да се наблегне повече на пунктуацията, обясни Милена Дамянова. Тя допълни, че правилното поставяне на запетайките е проблем за четвъртокласниците ни и това си проличавало от резултатите от националното външно оценяване. Дамянова каза още, че в момента се водят и преговори кои автори и произведения могат да отпаднат от задължителната програма по български език и литература от 1-ви до 12-и клас.

Гражданското образование става задължителен предмет от 11-и до 12-и клас, съобщи още заместник-министърът. В тези часове децата ще имат уроци за функциите на различните институции, както и за правата им като граждани у нас и в Европейския съюз.

„Гражданско образование” ще се въведе на мястото на сегашния предмет „Свят и личност”, уточни Дамянова. Тя допълни, че новият предмет е приоритет в проектозакона за училищно образование и затова той ще бъде интегриран и в другите учебни предмети от 1-ви до 10-и клас. В началните класове знанията по гражданско образование ще се усвояват в часовете по „Човек и общество”. Хлапетата ще учат основно за правата на децата. Школата имат възможността да въведат гражданското образование и като отделен предмет, но под формата на свободно избираем (СИП) или задължително избираем предмет (ЗИП). В новия просветен закон е заложено директорите да имат право сами да решават кои предмети да се учат като СИП и ЗИП.

Водещи новини

Още новини