МВР е получило сигнал за разминаване между броя на ваксини и на имунизирани в София

Getty images
share

Миналата седмица Столичната регионална здравна инспекция е подала сигнал в МВР за разминаване между официално отпуснатите ваксини на джипита и отчетените от тях имунизирани пациенти. Това стана ясно по време на брифинг на МВР. 

„По анализи на СРЗИ, които получават за броя на ваксинираните лица при даден личен лекар, те са засекли, че имат „неестествени бройки“. Тоест заявени 3000 ваксини, пък са ваксинирани 4000 души. Математиката не излиза“, обясни говорителят на ведомството Явор Симов.

Рашков: Борисов да каже къде е той в схемата "Хемус", тя ли е напълнила чекмеджетата му

На проведената среща е постигнато споразумение СРЗИ да подава данни в МВР при съмнения за злоупотреби със сертификати за ваксиниране. Обсъдени са мерки за предотвратяване на измами и злоупотреби с фалшификати на такива документи.

„Така беше постигната договорка да има съвместна дейност между РЗИ и органите на МВР при какви и да е съмнения за каквито и да са нарушения от техните компетенции, да ни сигнализират. Ако в момента има такава проверка, твърде е възможно да е по техен сигнал“, допуска Симов на въпрос дали в момента се провежда полицейска акция в столични болнични заведения във връзка с „укриване на COVID легла“.

Водещи новини

Още новини