Инфекцията от коклюш у нас продължава да се развива, но с по-ниски темпове

  • 14 юни 2024 17:18

  • 433
  • 1
Инфекцията от коклюш у нас продължава да се развива, но с по-ниски темпове
© Булфото

Инфекцията от коклюш у нас продължава да се развива, но с по-ниски темпове, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил в Пловдив, предаде БТА.

Това е лятна инфекция и сега му е сезонността. За щастие, темпът на разпространение намаля значително след първата вълна, когато бяха засегнати западните части на страната - София, Кюстендил, Перник и  Благоевград, сега го диагностицираме и на други места. Броят на случаите към днешна дата е 1611, което е увеличение, но със сравнително нисък темп, каза Кунчев.

“Очевидно вирусът все по трудно намира неимунни деца, които да зарази, тъй като в огромната си част това са деца под два месеца -преди възрастта за имунизация. Според мен влияние оказва и това, че смъкнахме с две седмици тази граница и вече имунизираме на месец и половина.  Допълнително, близо 600 бременни жени вече са имунизирани, това също намалява терена, на който може да се прояви заболяването. Надявам се с тези мерки и с малко по-голямо внимание към заболяването ще успеем да го ограничим значително в сравнение с други страни“, допълни той.

Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш

В Румъния случаите са над 8500.  Според Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил през лято и есента ще продължаваме да регистрираме случаи , но няма да се стигне до такова взривоподобно развитие, каквото наблюдавахме в други страни на Западна Европа. Защото вирусът трудно намира неимунни лица, дали имунизирани, дали преболедували, инфекцията се развива сравнително бавно и с ниски темпове, допълни той.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 18:24

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини