Любомир Каримански: В бюджета трябва да има буфери за щетите от непредвидени събития

  • 14 юни 2024 18:00

  • 277
  • 2
Любомир Каримански: В бюджета трябва да има буфери за щетите от непредвидени събития
© Getty Images

Редно е в бюджета на държавата да бъдат заделени буфери, които да покриват щети от непредвидени събития, като например бурите и градушките. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз финансистът Любомир Каримански по повод нанесените поражения от разразилите се природни стихии в страната в последните дни.

Климатичните промени водят до все повече негативни последици за селското стопанство, затова трябва да има буфери в бюджета, както и налични средства в общините. Това може да стане с децентрализация на общините, за да могат общините да разполагат както със собствени средства, така и с буфери. Тази децентрализация не се случва, защото е много по-удобно централният бюджет да разполага с всички средства и да се ползва като лост от страна на управляващите, заяви Каримански.

Пороен дъжд и градушка удавиха Хасковско

Редно е да бъдем малко по-отговорни и домакинствата, да заделим средства за застраховане на имотите. Трябва да се направи и регистър за това какво покриват застрахователите, за да може правителството да влезе в социалните си функции и да покрие щетите, които не се покриват от застрахователите, посочи финансистът.

По думите, ако се стигне до създаване на редовно правителство, трябва да има ясно разписано споразумение, в което да бъдат зададени политиките. Трябва да се знае, че всеки министър отговаря за определения набор от мерки, записани в споразумението, каза още Любомир Каримански.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.14 | 18:24

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Ха, ха, ха

2024.06.14 | 18:22

1
големите "експерти" на славуца не са и чували за застраховки и застраховане явно.

Добави коментар

Водещи новини