Отстраняват 11 депутати заради сбиване в италианския парламент

  • 14 юни 2024 16:44

  • 398
  • 0
Отстраняват 11 депутати заради сбиване в италианския парламент
© Getty Images

Единадесет италиански депутати бяха временно отстранени от два до 15 дни с решение на председателя на долната камара на парламента във връзка с вчерашното сбиване в пленарна зала, съобщи италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

До грозните сцени се стигна, докато в долната камара се разглеждаше спорен правителствен проектозакон за „диференцираната автономия“, който ще позволи на областите да искат повече правомощия при изразходването на събраните в тях данъци и който критиците смятат, че ще задълбочи разделението между Северна и Южна Италия.

В един момент депутатът от Движение „Пет звезди“ Леонардо Доно се опита да връчи италианското знаме на министъра на регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, което накара депутати от управляващата коалиция да се завтекат към него.

Италиански депутат се наложи да бъде изведен с инвалидна количка след бой в парламента

На кадрите от инцидента може да се види как един от тях се опитва да го удари. Доно пада на земята и след това е изведен от залата в инвалидна количка.

Депутатът впоследствие заяви, че е добре, след като е преминал медицински изследвания, но обвини колегата си от „Лигата“ Игор Леци, че го е ударил в лицето.

Леци отхвърли обвинението, признавайки, че се е опитал да удари, но е пропуснал. Най-дългото отстраняване се пада именно на него, като няма да има достъп до парламента в течение на 15 дни.

Доно също ще бъде отстранен, но за четири дни.

Трима депутати от управляващата партия на премиера Джорджа Мелони „Италиански братя“, а също по един депутат от „Лигата“ и Демократическата партия са отстранени за седмица.

Други двама депутати от „Лигата“ са ограничени за три дни, докато още двама от Демократическата партия – за два.

След сбиването опозиционните партии Движение „Пет звезди“, Зелено-ляв съюз и „Повече Европа“ обявиха, че ще организират протест в Рим.

„След физическото нападение от управляващото мнозинство в парламента ние не можем да приемем, че страната ни е заложник на този заплашителен климат“, пише в общо изявление на партиите. „Няма да позволим националното единство и сплотеност да бъдат заплашени. Затова каним гражданите, политическите и обществените групи, гражданските и демократичните сили на тази страна да се присъединят към нашата мобилизация“, допълниха те.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини