827 рискови избирателни секции у нас

Нова тв
share

Засичаме 827 рискови избирателни секции със сериозни отклонения, но не всички гласове там са манипулирани. Това заяви Лилиан Никифорова, експерт в Института за развитие на публичната среда, в ефира на Нова.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

„Част от тези отклонения са напълно обясними – възможно е на места да се издигне кандидат, който населеното място силно подкрепя, и затова вотът за него да е висок. Има случаи, когато партия има 60% подкрепа в конкретна секция, а в целия град – средно 5%”, посочи тя.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов уточни: „Не трябва да плашим населението с апокалиптични прогнози за изборния процес. Каквито обучения направят СИК – такива.”

С над 1500 повече кандидати за депутати ще има на изборите в неделя в сравнение с вота през април 2023 г.

„Трябва да разглеждаме темата закупения вот по-аналитично. Съществуват ментални анклави – група хора, която не се чувства част от общото решение, което правим чрез избори. Това са рискови избиратели. При корпоративният вот също има особености – понякога има натиск, понякога – не”, каза още той.

За купения вот Стоилов допълни: „Надявам се да се смени сватбарското говорене на някои министри, особено на вътрешните министри. Съмнявам се да се прави нещо срещу купения вот. Трябва да се бръкне в източниците на парите.”

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 900

Водещи новини

Още новини