Ядрената енергия ще остане най-евтината още 50 г.

share

В близките 50 години няма да има по-евтина енергия от ядрената. Това становище изрази в интервю за Дарик радио проф. Никола Балабанов, ядрен физик и доскорошен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Той уточни, че в момента слънчевата е 5-6 пъти по-скъпа от ядрената. Заедно с вятърната те не са постоянни източници, поне в България, на които може да се разчита. Ядрената енергия е тази, която може да осъществи прехода между ТЕЦ-овете и възобновяемите енергийни източници на бъдещето, посочи бе проф. Балабанов.

По думите му вариантът за изграждане на седми реактор в АЕЦ „Коздлодуй" би струвал два пъти повече от „Белене", тъй като при втория случай вече има проектна готовност. „Белене" е с много добра защита срещу земетресения според документите за проекта, които съм разглеждал, каза още проф. Балабанов.

Причините за забавянето на строежа на АЕЦ „Белене" са политически. Ядрената енергетика у нас се прави от политици, а не от държавници, тъй като в България такива няма, категоричен бе проф. Балабанов.

Водещи новини

Още новини