Цените на вноса в Германия се повишават над очакваното

pixabay
share

Цените на вноса в Германия се увеличиха за първи път от 16 месеца през юни с по-бързо от очакваното темпо, показват данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), обявени днес и цитирани от ДПА.

Цените на вноса се покачиха с 0,7 на сто на годишна база през юни, обръщайки спад от 0,4 на сто през май. Очакваното увеличение беше 0,5 на сто.

Общото увеличение през юни се дължи основно на увеличение на вноса на енергия с 4,3 на сто. Влияние оказа и ръстът на цените на потребителските стоки с 1,8 на сто.

Като се изключат цените на енергията, цените на вноса са с 0,3 на сто по-високи спрямо миналата година, като остават без промяна на месечна база, предаде БТА.

Нивото на безработица в Германия се увеличава повече от очакваното през юли

Данните показват още, че през юни има повишение на цените на вносните селскостопански стоки и основни средства за производство.

На месечна база цените на вноса се повишиха с 0,4 на сто през юни, като остават без промяна на месечна база. Очакваше се цените да се покачат леко с 0,1 на сто.

Данните показват, че експортните цени са регистрирали годишен ръст от 0,6 на сто след повишение от 0,2 на сто през май. Това е второ поредно месечно повишение, отбелязва още "Дестатис".

Водещи новини

Още новини