"Тойота" призна за още случаи на ненадлежно проведени сертификационни тестове на нови модели в Япония

  • 31 юли 2024 16:07

  • 367
  • 1
"Тойота" призна за още случаи на ненадлежно проведени сертификационни тестове на нови модели в Япония
© Getty Images

Японската автомобилна корпорация "Тойота" (Toyota Motor) призна днес за повече случаи на несъответствие при сертификационни тестове на нови модели, изисквани от японското правителство, предаде Асошиейтед прес. Случаите са в допълнение към тези, които бяха оповестени по-рано.

В последния доклад "Тойота" заяви, че не е извършила надлежно сертифициране на седем модела, включително седана "Камри" (Camry) и спортния автомобил RAV 4. Неправомерните тестове включват защита на пешеходци, страничен сблъсък и реагиране на кормилния механизъм в случай на удар.

Нарушения на безопасността, свързани с поведението на пътя от страна на автомобилите, не са констатирани и не е нужно да се предприемат действия от страна на собствениците на тези превозни средства. Производството на "Тойота" в чужбина не е засегнато, заявяват от компанията.

Директорът на автомобилната корпорация, Акио Тойода, поднесе извиненията си през юни, докато обявяваше нередностите при тестване, включващи шест модела, включително "Краун" (Crown) и луксозните модели "Лексъс Ар Екс" (Lexus RX). Производството на някои модели в Япония беше спряно.

"Не успяхме да проведем правилно сертификационните си дейности и се извиняваме на заинтересованите страни за всяка загриженост или неудобство, което това може да им е причинило", се казва в изявление на "Тойота".

Скандалът с безопасността на автомобилите в Япония се разраства, "Тойота" спира някои доставки

От компанията заявиха, че работниците не разбират ясно правилата за подготовка на документи, необходими за заявления за сертифициране, или основното значение на тази дейност. Мениджърите също нямаха това разбиране и не бяха адекватно ангажирани.

Широкообхватното неправомерно тестване включваше използването на неистински или остарели данни при тестове за сблъсък (crash test, краш тест , неправилно тестване  въздушите възглавница и повреда на задната седалка при катастрофи. Тестовете за мощност на двигателя също са били проведени неправомерно. 

Подобни несъответствия при тестове бяха открити и в "Мазда Мотор" (Mazda Motor) и "Хонда" (Honda Motor Co.), както и във филиалите на "Тойота" - "Хино мотърс" (Hino Motors) и "Дайхацу" (Daihatsu Motor Co).

"Тойота" съобщиха последните констатации на правителството и поднови обещанието си да коригира корпоративната си култура и работните си навици.

От 3 юни са временно спрени доставките за клиенти на моделите "Корола фийлдър" (Corolla Fielder), "Корола аксио" (Corolla Axio) и "Ярис крос" (Yaris Cross), като се планира да бъде възобновено през септември, когато транспортното министерство на страната потвърди, че отговарят на стандартите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.31 | 16:16

1
Рав 4 не е спортен автомобил

Добави коментар

Водещи новини