Проверяват състоянието на военните паметници в Плевен

  • 31 юли 2024 16:08

  • 253
  • 2
Проверяват състоянието на военните паметници в Плевен
© Bulphoto

В община Плевен комисия провери състоянието на военните паметници.

Мемориалите са общо 13 – по един в град Славяново и селата Върбица, Търнене, Брестовец, Тодорово, Горталово, Пелишат, Ласкар, Николаево, както и четири паметника в Плевен. За това информират от общинската управа.

Комисията е изготвила доклад, в който е описано актуалното състояние на всеки от паметниците. Посочени са и необходимите мерки, които трябва да се вземат за тяхната поддръжка, обновяване и укрепване. 

Кметовете на град Славяново и селата Върбица, Търнене, Ласкар и Николаево ще трябва да изготвят количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни и реставрационни дейности, както и цялостно почистване и освежаване на съответния паметник. От пресцентъра на Общината коментираха за БТА, че на територията на тези населени места са установени проблеми в състоянието на паметниците, затова и за тях се изисква кметовете да проучат и посочат каква сума ще е необходима за обновяването.

С подготвените документи те ще могат да кандидатстват пред Областната комисия за военните паметници за отпускане на средства. Срокът за изпълнение е до 30 август 2024 г. 

В Плевен заключенията на комисията са, че не са в добро състояние паметникът на Четвърти пехотен полк в Градската градина и паметната плоча-морена срещу входа на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на площад "Стефан Стамболов". 

Бутнаха фигурата на граф Игнатиев от бюст-паметника му във Варна

В сравнително добро състояние е паметникът на ген. Скобелев в началото на едноименния булевард в Плевен. При него е необходимо да се монтират две паднали от постамента плочи, както и да се укрепи трета, която е отлепена. Двете паднали плочи са пренесени и се съхраняват в галерия "Илия Бешков".

Припомняме, че през миналата година футболни фенове започнаха в област Плевен кампания по почистване и възстановяване на паметници, свързани с Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г).

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
253 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Браво

2024.07.31 | 17:08

2
Че евроатлантическите простотии нямат място Плевен и бил и ще бъде град за пример
Емѝ...лапам си го сам, от ЯД-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ КАТИЛ

2024.07.31 | 16:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

Добави коментар

Водещи новини