Енергийна комисия отхвърли предложенията на БСП и ИТН относно преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

  • 31 юли 2024 17:30

  • 675
  • 1
Енергийна комисия отхвърли предложенията на БСП и ИТН относно преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"
© Bulphoto

С 5 гласа "За", 6 "Против" и 6 "Въздържал се" членовете на парламентарна Комисия по енергетика не приеха Проект на решение на предложен "БСП за България" за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването с дълъг цикъл на производство, собственост на "Национална електрическа компания" ЕАД, предназначено за Проекта АЕЦ „Белене", с вносители Атанас Зафиров и група народни представители. Проектът представи Драгомир Стойнев от парламентарната група на БСП за България. 

С 3 ласа "За", "Против" – 5 и 10 "Въздържал се" членовете на комисията не приеха и предложението на ИТН за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на АЕЦ "Белене", което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", с вносители Павела Митова и група народни представители. Проектът изложи Александър Вълчев от ИТН, съобщава БТА. 

Двете проектопредложения бяха направени във връзка със зачестилите инцидента с парогенератора на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". 

След гласуване, председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ-СДС пое ангажимента утре да изготви ново предложение, на базата на определения като прагматичен подход от страна на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов за удължаване на преговорния срок с Украйна със 180 дни.

Целта на удължаването е да се даде време за установяване на причините за събитията около парогенератора и да се изготви анализ. На негова база депутатите следва да вземат своето решение по темата. Така, съгласно подхода на министъра, се избягва употребата на думата "замразяване".  

Енергийна комисия ще разгледа обещаното на Украйна оборудване на АЕЦ "Белене"

Владимир Малинов увери депутатите, че от украинска страна потвърждават интереса за покупката на оборудването с или без един парогенератор.  

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...Слава Украйна-духам на Люляка-МЍРОСЛАВ БЛАЖ

2024.07.31 | 17:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Мирослав Блажев КАТИЛА от Севлиево, на 49 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки с други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21

Добави коментар

Водещи новини