Производствените цени в Германия са се понижили с по-бавен темп през юни

  • 19 юли 2024 13:13

  • 152
  • 0
Производствените цени в Германия са се понижили с по-бавен темп през юни
© Getty Images

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили с по-бавен темп през юни. Това сочат данните на федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), публикувани днес и цитирани от ДПА. 

Германските производствени цени са спаднали с 1,6 на сто на годишна основа (спрямо юни 2023 г.), след като през май беше отчетено, че са се понижили с 2,2 на сто. Те намаляват от юли 2023 г. насам, но темпът им на снижаване се забавя, посочва ДПА.

Основен фактор за низходящия тренд при производствените цени през миналия месец е спадът с 5,9 на сто на годишна основа при енергийните продукти. Най-съществено са намалели цените на производител на природния газ и на електрическата енергия.

На месечна основа (спрямо май 2024 г.) обаче производствените цени в Германия са се повишили с 0,2 на сто. Икономистите очакваха те да се покачат с 0,1 на сто.

Производствените цени в САЩ се покачват през април

Ако не бъдат отчитани енергийните продукти, германските производствени цени през юни са били с 0,3 на сто по-високи спрямо година по-рано и с 0,1 на сто над нивото, отчетено през май. 

Производствените цени на потребителските стоки са се повишили с 0,6 на сто, а капиталовите стоки са поскъпнали с 2,3 на сто. 

Отчетено е понижение с 0,9 на сто спрямо юни 2023 г. при цените, на които производителите са предлагали междинните стоки, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини