Президентът Румен Радев удостои посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни с орден „Мадарски конник“ първа степен

  • 31 юли 2024 18:08

  • 212
  • 0
Президентът Румен Радев удостои посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни с орден „Мадарски конник“ първа степен
© Президентство

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни с орден „Мадарски конник“ първа степен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Отличието е за големите заслуги на посланик Фийни за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Ирландия.

В словото си държавният глава посочи, че в рамките на мандата на посланик Фийни България и Ирландия отбелязаха през 2021 г. 30-годишнината от установяване на дипломатическите си отношения. За тези повече от 30 години до днес двете ни държави успяха да изградят ползотворни отношения, основани на приятелство и партньорство, посочи президентът Радев. Държавният глава изрази  признателността на българската страна за подкрепата от Ирландия в рамките на процеса ни на присъединяване и пълноценната ни интеграция в ЕС, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отбеляза активността и личната ангажираност, с които Мартина Фийни е работила за задълбочаване и разширяване на отношенията между България и Ирландия, като изтъкна значимия потенциал за ръст на ирландските инвестиции в редица области у нас, сред които енергетиката, иновациите и туризма.

Президентът Радев към българските олимпийци в Париж: Състезавайте се с достойнство и чест

Президентът открои и инициативи на посланика, свързани с интеграцията на ромите, както и нейната подкрепа за дейността на местните власти в Благоевград около ежегодния конкурс в памет на ирландския журналист Вероника Герин, с който се отличават журналистите за техния принос в борбата срещу разпространението на наркотиците. „България е отворена към световните достижения на ирландската култура и музикално изкуство, а от своя страна ние работим така, че все повече български автори да бъдат превеждани и творчеството им да намира място и в Ирландия“, заяви още президентът.

Държавният глава припомни делото на ирландците Джеймс Баучер и Пиърс О’Махони, които след Освобождението на нашата страна и след Илинденско-Преображенското въстание, водени от типичния ирландски дух на емпатия и съпричастност, пристигат в България и остават тук, ангажирани дълбоко с българската национална кауза. Разказването на тези истории за хора с големи сърца оформя възприятието на българския народ за ирландския народ, като на свой ред дава пълноценна възможност самата Ирландия да разбере повече за своята история, неразривна част от която е благородната и безкористна дейност на техни сънародници в чужбина.

От своя страна Мартина Фийни заяви, че приема висшето отличие не само като знак на благодарност, но и като символ на дълбокото приятелство между България и Ирландия. Тя посочи отличното сътрудничество и подкрепа, които е срещнала в рамките на своя мандат, и подчерта, че като държави членки на ЕС държавите ни споделят общи ценности.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини