Богдан Кирилов разкри кога могат да се променят цените на лекарствата

  • 09 октомври 2022 09:25

  • 756
  • 1
Богдан Кирилов разкри кога могат да се променят цените на лекарствата
© Кадър - бТВ
Слушай новината Слушай новината

„Има пределни цени на лекарствата в зависимост от това дали се дават с лекарско предписание. Увеличението на цената на лекарство може да стане веднъж годишно в рамките на инфлацията, която НСИ отчита“. Това заяви в предаването в ефира на бТВ Богдан КириловБогдан КириловМагистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил фармация в Медицинския университет - София, както и, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Регулацията на цените в рамките на Европейския съюз е единна. Затова може да се наблюдават разлики в цените спрямо държави, които са извън ЕС“, уточни той.

Според него е важно да се намери баланс в рамките на Европейския съюз, за да не се стига недостиг до лекарства.

Инфлация във фармацията: Най-висок ръст в цената при капките за нос и йодните таблетки

„Факт е, че в различни периоди се наблюдава недостиг на определени продукти. Недостигът на един лекарствен продукт води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до възможно забавяне и на алтернативния продукт“, посочи той.

„Част от хората са с впечатление, че държавата се занимава със закупуването и разпределянето на лекарствата. Касае се за един пазар, който е частен – производителите и аптеките са частни. Регулаторът има друга роля“, допълни директорът на ИАЛ.

Калина Христова
756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.09 | 11:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини