Меджидиев: Електронната система за проследяване и анализ на лекарствата е несъвършена и се налагат законови промени

  • 03 ноември 2022 17:09

  • 476
  • 1
Меджидиев: Електронната система за проследяване и анализ на лекарствата е несъвършена и се налагат законови промени
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти е несъвършена и се налагат законови промени. Това каза министърът на здравеопазването Асен МеджидиевАсен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Това е първото заседание на комисията в рамките на 48-ото Народно събрание. По време на заседанието министър Меджидиев отговаря на актуални въпроси, зададени от представители на всички парламентарни групи.

Системата за проследяване и анализ на лекарствените продукти се поддържа от "Информационно обслужване".

В законовите текстове е посочено, че ако количествата от определен медикамент достигнат под 65 процента, се забранява реекспортът му, но според мен този процент трябва да е по-висок, защото при достигане на 65 процента в повечето от случаите вече има недостиг, посочи министър Меджидиев. По думите му проверки в складовете са показали, че са налични определени медикаменти, но те не се доставят в аптеките.

Енергийната криза може да наруши веригите за доставка на основни лекарства

В понеделник предстои среща между представители на търговците на едро, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Националния съвет по цени и реимбурсиране и др., като се предвиждат такива срещи всеки месец. Ще наблюдаваме какво липсва в аптечната мрежа и кое намалява застрашаващо като количество. Комплексен е факторът за недостиг на лекарства, каза министър Меджидиев, цитиран от БТА. 

В момента системата наблюдава 60 медикамента, а миналата година са били 340, посочи още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
476 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 20:19

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини