Богдан Кирилов за липсата на лекарства и системата СЕСПА

  • 09 януари 2023 07:30

  • 542
  • 1
Богдан Кирилов за липсата на лекарства и системата СЕСПА
© Кадар - БНТ

Системата СЕСПА не работи ефективно. Нужни са законови промени, за да може тя адекватно да показва дефицитите на пазара. Системата проследява транзакциите между участниците в бизнеса с лекарствата. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той коментира темата за недостига на медикаменти. По думите му при отделните вълни на ковид е имало липса на различни лекарства. В момента има затруднение в доставките на антибиотици и медикаменти, използвани за лечение на респираторни заболявания, уточни Кирилов. Шефът на агенцията по лекарствата посочи, че има уверение от производителите, че недостига ще бъде компенсиран в идните седмици.

Кризата с лекарствата! Ето как се справят хората

Като един от основните проблеми той определи факта, че складовете могат да имат наличен медикамент и да го предоставят на търговец на едро и да бъде изнесен, ако не попада в забранителния списък на СЕСПА. Според него лекарствата, за които има недостиг, трябва да бъдат включени в забранителния списък на системата и да се спре износа им.

Богдан Кирилов подчерта, че държавата няма роля в заявяването на количествата лекарства.

По отношение на ваксините срещу COVID-19 той заяви, че се наблюдава все по-малък интерес. По думите му от началото на ноември 2022 г. са приложени едва 25 000 дози. Кирилов посочи, че в момента имаме налични около 3 000 000 дози ваксини, за които активно се търси реализиране. Той уточни, че е възможно голяма част от тях да бъдат бракувани, тъй като срокът им на годност изтича скоро.

Калина Христова
542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.09 | 10:35

1
Aнтибиотика не е животоспасяващо лекарство. Лекарите изписват скъпи вносни антибиотици за комисионна, защо държавата се стреми да ги осигурява??

Добави коментар

Водещи новини