В СРЗИ ще извършват имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола

  • 11 април 2024 14:40

  • 445
  • 0
В СРЗИ ще извършват имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола
© Getty images

В Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ще извършват имунизации на деца срещу морбили, паротит и рубеола, се посочва на сайта на инспекцията. Имунизациите ще са в делничните дни, от 8:30 до 12:00 ч. и от 12:30 до 17:00 ч. в имунизационния кабинет на СРЗИ.

Инициативата е насочена към деца без личен лекар с пропуснати имунизации и реимунизации с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, уточниха от СРЗИ.

Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили, съобщиха на сайта на кампанията „Плюс мен“, инициирана от Министерството на здравеопазването. Данните са за 2023 г., когато обхватът на ваксинирани с първи прием срещу морбили е 91,6%, а с втори прием – 87,4%, допълниха от „Плюс мен“. Заболяването може да бъде елиминирано чрез ваксинация, но за целта е необходимо да бъде постигнато над 95% ваксинално покритие на подлежащите.

93% от децата у нас са с поставени задължителните ваксини през 2023 г.

От началото на тази година до 7 април в страната е регистриран един случай на морбили, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. За същия период на миналата година не са съобщени случаи на заболяването. В края на миналата година главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предупреди, че има риск от разпространение на болестта в България заради непълен имунизационен обхват. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини