Тютюневи растения функционират като „биореактори“ за производството на човешки протеин

  • 04 март 2019 10:46

  • 1260
  • 1
Тютюневи растения функционират като „биореактори“ за производството на човешки протеин
© Getty images (архив)

Учени от Западния университет в Онтарио, Канада, са демонстрирали за първи път, че тютюневи растения могат да бъдат използвани като "зелени биореактори" за производството на функционален човешки протеин с мощни терапевтични свойства, пише "Бизнес стандарт".

Растенията са използвани за производството на големи количества от човешкия протеин интерлевкин-37 (IL-37). Въпросният протеин се произвежда естествено от бъбреците, но в много малки количества. Интерлевкин-37 има мощни противовъзпалителни и имунопотискащи свойства с потенциал за лечение на редица възпалителни и автоимунни болести като диабет тип 2, инсулт, деменция, артрит.

Клиничната употреба на IL-37 на този етап е ограничена поради невъзможността протеинът да бъде произвеждан в големи количества на разумна цена. Понастоящем за производството му - в много малки количества и на висока цена, се използват бактерии Ешерихия коли.

Тук на помощ "идват" тютюневите растения. Канадските специалисти за първи път са успели да демонстрират, че този функционален човешки протеин може да се произвежда в растителни клетки, при това по много по-достъпен начин в сравнение с настоящите методи.

Последвайте канала на

БТА
1260 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дрън,дрън

2019.03.04 | 19:39

1

Та пляс !

Добави коментар

Водещи новини