Лаборатория отглежда месо от "звездни" стволови клетки

  • 04 март 2014 19:02

  • 1742
  • 0
Лаборатория отглежда месо от "звездни" стволови клетки
©

През 1931 година Уинстън Чърчил предвижда бъдеще, в което светът се изхранва с отгледано в лаборатория месо. "Какъв е смисълът", пита той, "да отглеждаме цяло пиле единствено заради крилцата или гърдите му?"

Днес, над 80 години по-късно, дегустираме първото ин витро месо, добито без жестокост, неувреждащо околната среда, нетретирано с хормонални препарати и антибиотици... и може би с тенденцията да стане също толкова вкусно, хранително и ценово достъпно, колкото е конвенционалното.

Компанията BiteLabs възнамерява да се възползва от тази технология за бизнес цели по особено оригинален начин. Тяхната идея е да вземат проби от плътта на различни известни личности и от тях да произвеждат бутикови салами за ценители, пише inews.bg.

Това ще е възможно посредством добиването на сателитни мускулни клетки от знаменитостите посредством биопсия. Сателитните клетки са специфичен вид стволови клетки, които отговарят за изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. Без тях нямаше да сме в състояние да повишаваме мускулната си маса с помощта на тренировки и всяка по-интензивна физическа активност щеше да нанася непоправими щети на тялото ни.

След това сателитните клетки се "посаждат" в среда, богата на хранителни вещества, и се оставят да се размножат до образуването на нова мускулна тъкан. Тя се доотглежда в "биореактори", които стимулират готовите мускули по същия начин, както това се случва в живото и движещо се човешко тяло.

Когато са напълно развити, парчетата "звездно" месо се смилат на кайма до добиването на желаната консистенция заедно с други видове меса и се подправят според уникалната си рецепта.

Готовите смеси се пълнят в черва и преминават през финално овкусяване. Саламите се сушат, зреят и опушват на ниска температура преди да бъдат пуснати в продажба.

Разбира се, всяка рецептура взима предвид характера на своята знаменитост. Саламът от Кание Уест е описан като "тежко и дръзко месо, смесено с едросмляно свинско; унгарският червен пипер и сос уорчестър му придават характерно опушен аромат, долавят се нотки на халапеньо".

Освен американският рапър, сред моделите за бъдещи продукти на компанията попадат и имена като Елън Дедженеръс, Джеймс Франко и Дженифър Лорънс. Доколкото става ясно от сайта на производителя, нито един от тези салами все още не е влязъл в производство.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини