83-ти ден от руската инвазия в Украйна: Не е ясна съдбата на евакуираните от "Азовстал" войници

  • 17 май 2022 20:15

  • 25287
  • 0
83-ти ден от руската инвазия в Украйна: Не е ясна съдбата на евакуираните от "Азовстал" войници
© Getty images (архив)

82-ри ден от руската инвазия в Украйна.

Проследете най-важните новини в развитие:

Последвайте канала на

22:37 | 17 май 2022

Руски села са били обстрелвани от страна на Украйна

Един човек е бил ранен в резултат на обстрел от страна на Украйна на село Безимено, в Белгородска област, заяви губернаторът на южния руски регион Вячеслав Гладков, цитиран от БТА.

"Току-що ръководителят на град Грайворон Генадий Бондарев съобщи за обстрел от украинска страна на село Безимено. Има един пострадал - леко ранен", написа Гладков в своя канал в Телеграм.

Прочети още...
22:05 | 17 май 2022

Зеленски пред фестивала в Кан: Накрая омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи послание по време на филмовия фестивал в Кан. Във видео държавният глава коментира: „Накрая омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат”, съобщава Нова телевизия. 

Зеленски споменава силата на киното по време на Втората световна война, включително филма на Чарли Чаплин „Великият диктатор”, който осмива Адолф Хитлер.

Прочети още...
21:33 | 17 май 2022

Словакия налага данък върху руския петрол, преработван в страната

Словашкият финансов министър Игор Матович ще предложи въвеждането на специален данък върху руския суров петрол, който се преработва в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите на министъра това ще донесе 300 милиона евро допълнителни приходи в бюджета.

Прочети още...
21:20 | 17 май 2022

Германски вестник: Защо България се справя толкова добре без руския газ

"Няма газ? Няма проблем!" - под това заглавие авторитетният германски икономически всекидневник "Ханделсблат" публикува статия от Герд Хьолер за България и руските енергийни доставки. В началото на своя анализ авторът перифразира един известен германски политически лозунг, който в случая с България звучи приблизително така: "Не е за вярване: Русия спря газовото кранче, но никой дори не го забеляза". Хьолер припомня, че Газпром е спрял доставките за България, защото Булгаргаз е отказал да плаща в рубли, пише Дойче веле.

"Снабдяването на България е подсигурено"

"Но макар че България си набавяше 90% от необходимия газ именно от Русия, спирането на доставките минава незабелязано както за домакинствата, така и за промишлените потребители. Не възникна дефицит, няма режим. Нещо повече: клиентите на Булгаргаз могат дори да се надяват, че занапред сметките им за газ ще намалеят", обобщава авторът и информира читателите си за посещението на българския премиер Кирил Петков в САЩ, в резултат от което България започва да внася втечнен газ от Съединените щати. В тази връзка изданието цитира думите на Петков, че в бъдеще цената ще бъде по-ниска от тази на първите доставки.

Прочети още...
21:03 | 17 май 2022

Зеленски и Макрон обсъдиха войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е имал "дълъг и смислен" телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон за войната в Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Разказах за хода на военните действия, за операцията за спасяването на военните от (завода) "Азовстал" и визията за перспективите на преговорния процес. Повдигнат беше и  въпросът за доставка на гориво за Украйна", написа Зеленски в Tуитър.

"Обсъдихме и подкрепата за отбраната от страна на Франция, подготовката на 6-ия пакет от санкции (на Европейския съюз срещу Русия), възможните начини за износ на украински селскостопански продукти. Проведохме обсъждане по същество на молбата ни за статут на кандидат за членство в ЕС", добави украинският президент.

Прочети още...
20:44 | 17 май 2022

Международният наказателен съд изпраща в Украйна рекордно голям разследващ екип

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) обяви разполагането в Украйна на екип от 42 разследващи и експерти - най-голямата подобна мисия, изпращана някога на терен - с цел да разследва престъпления, извършени по време на руската инвазия, предаде Франс прес.

Прочети още...
20:38 | 17 май 2022

7 автобуса с украински бойци са напуснали "Азовстал", съпроводени от руски военни

Най-малко 7 автобуса, превозващи предали се украински бойци, са напуснали днес металургичния завод "Азовстал" в украинския пристанищен град Мариупол, съобщава Ройтерс. Автобусите са съпровождани от руски въоръжени сили, а очевидец свидетелства, че украинските бойци не изглеждат ранени.

Прочети още...
20:16 | 17 май 2022

Осем души загинаха при руски ракетен удар по украинско село, в което има военен тренировъчен лагер

Осем души бяха убити, а 12 - ранени, при руски ракетен удар днес по украинското село Десна, северно от Киев, където се помещава голям тренировъчен лагер на украинската армия, съобщи БТА, като се позова на спасителните служби.

Прочети още...
20:04 | 17 май 2022

Борел: Битката за Донбас е повратна точка за войната в Украйна

Осигуряваната на Украйна подкрепа води до промени на бойното поле, заяви днес върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференцията след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

Прочети още...
19:41 | 17 май 2022

Заков: Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО

Швеция и Финландия вероятно ще бъдат приети бързо в НАТО, прогнозира днес министърът на отбраната Драгомир Заков пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

Прочети още...
19:20 | 17 май 2022

Властите на САЩ са сигурни, че ще бъде постигнат консенсус по въпроса за разширяването на НАТО

Властите на САЩ са сигурни, че ще бъде постигнат консенсус относно присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, но не уточниха какво възнамеряват да направят за премахването на възраженията на Турция. Това заяви днес говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг за журналисти, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Прочети още...
18:03 | 17 май 2022

Мъжът, забивал кирки в украински автомобили в Бургас, излиза на свобода

38-годишният Марин Русчев, който беше арестуван вчера, заради двата случая на забити кирки в украински автомобили в Бургас, е освободен от ареста.

Прочети още...
17:44 | 17 май 2022

Русия излиза от Съвета на балтийските държави

Русия е уведомила членовете на Съвета на балтийските държави, че се оттегля от организацията, съобщават от Външното министерство на Руската федерация.

Прочети още...
17:33 | 17 май 2022

„Калуш Оркестра“ тръгват на турне в Европа за събиране на пари за украинската армия

Победителите в конкурса за песен на "Евровизия" от Украйна планират турне в Европа, за да съберат пари за армията, която продължава да оказва ожесточена съпротива на руските сили повече от 80 дни след като те нахлуха в страната, съобщиха те днес.

Прочети още...
16:50 | 17 май 2022

Певицата Руслана помоли Ердоган за помощ за украинските войници

Прочети още...
16:48 | 17 май 2022

Шолц: Смятам, че Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че според него Турция ще одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Прочети още...
16:46 | 17 май 2022

Разкриха нови жестокости на руската армия, този път спрямо собствените ѝ войници

Командирите на Путин убиват собствените си войници, ранени на бойното поле. Това твърди украински журналист, позовавайки се на самопризнанията на няколко пленени руски войници.

Прочети още...
16:45 | 17 май 2022

Киев: Преговорите ни с Москва са в режим пауза

"Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк заяви, че преговорите на страната му с Русия са в режим на пауза", написа в. Украинская правда.

Прочети още...
16:17 | 17 май 2022

Путин: Всичко случващо се около Украйна е свързано с политиката на Запада

Европа налага все повече санкции на пазара на нефт и газ по изцяло политически причини и под натиска на американския сюзерен. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща за развитието на петролната индустрия във вторник, пише ТАСС.

Прочети още...
16:05 | 17 май 2022

Руски депутат: Бойците от батальона "Азов" не заслужават да живеят

Русия трябва да обмисли смъртно наказание за бойците от националистическия батальон "Азов", заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, предаде Ройтерс.

Прочети още...
15:31 | 17 май 2022

Русия произведе 70 експлозии, опитвайки да пробие границата в Сумска област

Рсуките сили се опитват да пробият границата в Сумска област, край Средино - Буда. Това заяви ръководителят на Областната държавна администрация Дмитрий Живицки.

Прочети още...
15:04 | 17 май 2022

Песков: Ще бъде откровена кражба, ако замразените руски активи се използват за възстановяване на Украйна

Кремъл заяви, че ще бъде "откровена кражба" от страна на групата на седемте най-развити икономики и Европейския съюз (ЕС) да изземат замразените чуждестранни резерви на Русия и изразходването им, за да окажат финансова помощ за възстановяването на Украйна след войната. Подобен ход е незаконен и би изисквал подходящ ответен отговор, каза пред медии Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
15:01 | 17 май 2022

Германия изпраща ракети и противотанкови мини в Украйна

Германия ще изпрати още военна помощ за Украйна под формата на ракети и противотанкови мини, твърдят източници до сп. "Шпигел", която доставка бе потвърдена от украинските власти.

Прочети още...
14:32 | 17 май 2022

Проруски сепаратист в Украйна с остри критики към Москва

Водач на проруски сепаратисти в Източна Украйна отправи остри критики към Москва заради неуспешните ѝ бойни действия в Украйна, предаде израелското издание мигнюз.

Прочети още...
14:12 | 17 май 2022

Над 950 000 украински граждани са влезли в Румъния от началото на кризата

Над 950 000 украински граждани са влезли в Румъния от началото на кризата, съобщава агенция Аджерпрес.

Прочети още...
13:40 | 17 май 2022

Аселборн: Турция иска американски изтребители, за да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Турция се опитва да изтъргува подкрепата за членство в НАТО на Швеция и Финландия срещу американски изтребители. Това каза люксембургският външен министър Жан Аселборн.

Прочети още...
13:38 | 17 май 2022

Москва: В момента не вървят никакви преговори с Украйна

Заместник-външният министър на Русия Андрей Руденко заяви днес, че между Руската федерация и Украйна на практика не текат никакви преговори за примирие.

Прочети още...
13:23 | 17 май 2022

52-ма ранени украински защитници от Азовстал ще бъдат разменени за руски военнопленници

През вчерашния ден са евакуирани 52-ма тежкоранени украински военнослужещи, които бяха откарани от мариуполския завод Азовстал на временно окупираната територия. Това написа в профила си във Фейсбук вицепремиерът и министър на реинтеграцията Ирина Верещук, предават украински медии. 

Прочети още...
12:36 | 17 май 2022

Швеция подписа молбата за членство в НАТО

Швеция подписа днес официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство във военния съюз на 30 държави, предаде АП, цитирана от БТА.

Прочети още...
11:51 | 17 май 2022

Дясната ръка на Путин поема властта в Русия?

Николай Патрушев, дясната ръка на Владимир Путин, е човекът, за когото се носят слухове, че ще наследи настоящия президент на Русия.

Прочети още...
11:05 | 17 май 2022

Германия е отворена към идеята да конфискува активи на Руската централна банка

Германският финансов министър Кристиан Линднер е отворен за идеята за изземване на руски държавни активи за финансиране на възстановяването на Украйна, съобщава Агенция Ройтерс. Това заяви той в интервю за германския бизнес всекидневник Handelsblatt и три други европейски вестника.

Прочети още...
10:22 | 17 май 2022

Киев: Чешки гражданин е убит от руски военни край Буча

"Тялото на чешки гражданин бе открито в селището Макаров, близо до предградието на Киев - Буча," написа в. "Украинская правда".

Прочети още...
10:22 | 17 май 2022

Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с външната политика на ЕС и да въведе санкциите, които Евросъюзът и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, предаде Танюг.

Прочети още...
09:13 | 17 май 2022

Москва: Опитите на Г-7 да изолират Русия влошават глобалната продоволствена криза

Руското външно министерство заяви, че опитите на Запада и групата на страните от Г-7 да изолират Москва са влошили глобалния недостиг на храна, съобщава Агенция Ройтерс.

Прочети още...
07:20 | 17 май 2022

Лвов беше разтърсен от няколко силни експлозии

Град Лвов в западната част на Украйна беше разтърсен от няколко много силни експлозии, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
07:12 | 17 май 2022

Спътник откри още един голям масов гроб в Мариупол

Спътникови изображения показаха нов, четвърти масов гроб в Мариупол, предаде NBC. Предходните три открити масови гроба със стотици тела на загинали цивилни бяха открити до село Мангуш и в гробищата във Виноградне и Стари Крим. Това съобщи кметът на Мариупол Вадим Бойченко, предаде Нова телевизия. 

Прочети още...
07:11 | 17 май 2022

Украйна: 20 цивилни са били убити при обстрел в региона на Луганск и Донецк

Украинската Оперативна група на обединените сили съобщи тази вечер че 20 цивилни, включително едно дете, са били убити при обстрел от руски военни в региона на Луганск и Донецк, предаде Ройтерс.

Прочети още...
06:58 | 17 май 2022

Евакуираха стотици бойци от "Азовстал" в Мариупол

Над 260 украински бойци са евакуирани от металургичния комплекс Азовстал в Мариупол, потвърдиха властите в Украйна. 53-ма тежко ранени войници са откарани в град Новоазовск, който се контролира от подкрепяните от Русия бунтовници. 

Прочети още...
06:56 | 17 май 2022

Зеленски: Украйна се нуждае героите ѝ да оцелеят

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че евакуацията на бойците от "Азовстал" към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде Асошиейтед прес.

Novini.bg
25287 0

Водещи новини