Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия

  • 17 май 2022 10:22

  • 3925
  • 3
Жозеп Борел призова Сърбия да въведе санкции срещу Русия
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа призова Сърбия възможно най-бързо да синхронизира външната си политика с външната политика на ЕС и да въведе санкциите, които Евросъюзът и останалите страни от Западните Балкани са въвели във връзка с войната в Украйна, предаде Танюг.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6294

Министрите на външните работи на ЕС изразиха очакване от партньорите и бъдещите членове на ЕС да се ангажират с общите ценности и общата външна политика и сигурност. Тези, които все още не са го направили, а Сърбия е една от тях, трябва да ускорят хармонизирането и да наложат санкции възможно най-скоро. Разбираме трудностите и оценяваме факта, че всички те гласуваха против Русия в Общото събрание на ООН, но очакваме кандидатите и нашите партньори да се синхронизират напълно с външната ни политика“, каза снощи в Брюксел Борел. 

Вучич: Сърбия ще вземе евентуални решения за санкции против Русия, изхождайки от своите интереси

След срещата на външните министри на ЕС и на колегите им от страните от Западните Балкани Борел приветства стратегическите и смели решения на партньорите, които напълно са приели външната политика и санкциите, въведени от ЕС.

Според Борел руската пропаганда и дезинформация е широкоразпространена на територията на Западните Балкани. Той предупреди, че в такава ситуация неутралитетът на страните кандидатки за членство в ЕС не отговаря на европейското им бъдеще. 

Поддържането на близки отношения с режима на Путин вече не отговаря на изграждането на общо бъдеще с ЕС.  Тези две неща не вървят заедно. Неутралитетът по отношение на войната в Украйна е погрешна концепция, каза Борел.  

Теодора Павлова
3925 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ТРЯБВА

2022.05.17 | 19:17

3
ИНАЧЕ ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.
Въпросващ

2022.05.17 | 11:30

2
И защо трябва да ви слуша Югославия? Тя си има свой поглед и политика. Ако не е съгласна и на нея ли ще и наложите санкции?!?!
Th

2022.05.17 | 11:00

1
Старец да не си забравил памперса?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини