ДЕН 30 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руски командир е убит от свои войници, поразиха командният център на украинските ВВС

  • 25 март 2022 19:36

  • 17546
  • 12
ДЕН 30 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руски командир е убит от свои войници, поразиха командният център на украинските ВВС
© Novini.bg

Novini.bg следи на живо за вас всичко развитието на войната между Русия и Украйна:

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13961

Последвайте канала на

22:52 | 25 март 2022

Командният център на украинските ВВС е ударен от руски ракети

Командният център на украинските военновъздушни сили в централния град Виница е ударен от днес от руски крилати ракети, което е причинило „значителни щети“, съобщи украинската армия, цитирана от БТА.

Руснаците изстреляха 6 крилати ракети. Някои бяха прехванати от противовъздушната отбрана. Останалите удариха няколко сгради и причиниха значителни щети, обяви командването на ВВС в Телеграм. 

Прочети още...
22:30 | 25 март 2022

Откраднаха касичката с дарения за Украйна от храм "Света Неделя"

Касичката на Българския червен кръст (БЧК), поставена за събирането на средства за пострадалите от войната в Украйна, е открадната от храм "Света Неделя", съобщиха от Софийската митрополия.

Посегателството се случва към 10.50 ч. сутринта на празника Благовещение. 

Прочети още...
22:18 | 25 март 2022

Русия призовава България да осигури защита на паметниците на съветските воини

Във връзка с оскверняването на съветски паметници в София Русия призовава българското ръководство да предприеме мерки за защита на паметниците, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от БТА.

Тя отбеляза, че на фона на антируската истерия, провокирана от Запада, през София преминава вълна от оскверняване на съветски военни паметници.

Прочети още...
21:53 | 25 март 2022

Премиерът: Г-жа Митрофанова трябва да отиде на консултации в родната си страна

Премиерът Кирил Петков изрази днес очакване руският посланик в София Елеонора Митрофанова да бъде върната в Москва за консултации, както България направи със своя посланик в руската столица - Атанас Кръстин.

"Изгонихме 10 техни дипломати, за които имаме доста сериозна информация, че са работили шпионска дейност. Чухме агресивните думи на посланика, която, предполагам, просто от фрустрация, че не се справя с това, че България взима сериозна позиция в подкрепа на Украйна, изказа тези агресивни думи", заяви премиерът пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

 
Прочети още...
21:51 | 25 март 2022

Урсула фон дер Лайен: Съществуващата европейска газова инфраструктура може да послужи за пренос на водород

Съществуващата европейска газова инфраструктура може да послужи занапред за пренос на водород, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на двудневното заседание на Европейския съвет, съобщи БТА.

Тя отбеляза, че 75 на сто от търговията с газ, пренасян по тръбопроводи, се извършва в Европа и това поставя ЕС в изгодна преговорна позиция на фона на решението за бъдещи общи преговори за европейските газови доставки. Трябва да използваме пазарната си тежест, настоя Фон дер Лайен.

Прочети още...
21:01 | 25 март 2022

Швейцария се присъедини към новите санкции на ЕС срещу Русия

Правителството на Швейцария одобри днес новите санкции на ЕС, наложени на Русия заради нейното нашествие в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщение на правителството се посочва, че конфедерацията ще прилага "всички мерки от четвъртия пакет санкции" на съюза.

Прочети още...
20:53 | 25 март 2022

Руски бригаден командир е бил убит от свои войници в Украйна

Руски бригаден командир е убит от своите военни сили, твърдят официални лица от Запада, цитирани от „Политико“. Това е поредната индикация, че сред редиците на руската армия в Украйна тлее напрежение.

Командирът на 37-ма моторизирана стрелкова бригада бил прегазен от брониран автомобил. Мъжът получил сериозни наранявания и на двата крака, в следствие на които починал, предаде БТВ.

Прочети още...
20:44 | 25 март 2022

Украйна си върна контрола над Херсон

Украйна си е върнала контрола над град Херсон – единственият голям украински град, който силите на Владимир Путин успяха да превземат от началото на войната.

Новината беше съобщена от Пентагона.

Украинските сили водят ожесточени боеве в Херсон и отблъскват руските сили. Според източника от Пентагона градът отново се превръща в оспорвана територия.

Прочети още...
20:07 | 25 март 2022

Реджеп Ердоган е разговарял по телефона с Володимир Зеленски

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, като се позовава на съобщение на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Прочети още...
19:39 | 25 март 2022

Руското посолство с нова остра критика към Петков заради „Турски поток“

Руското посолство у нас отново излезе с остра позиция срещу българското правителството. Повод за това този път стана коментар на премиера Кирил Петков спрямо президента на Русия Владимир Путин във връзка с реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток".

„Обърнахме внимание на недипломатичния, остър и груб коментар от главата на българското правителство спрямо президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на реализацията на проекта по разширяване на българската газопреносна мрежа, продължението на газопровода "Турски поток" в Република България“, посочиха в позицията си от посолството.

Прочети още...
19:17 | 25 март 2022

Украйна: Преговорите с Русия са трудни

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че мирните преговори с Русия са трудни и отрече информацията, че е постигнат напредък при решаването на четири от шестте ключови въпроса, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

"Не е постигнат консенсус с Русия по четири точки", заяви дипломат номер едно на Киев.

Прочети още...
18:47 | 25 март 2022

Париж привика руския посланик заради публикувана от посолството карикатура

Посланикът на Русия във Франция беше извикан днес във френското външно министерство заради публикация на посолството в Туитър, определена от Париж като неприемлива, предаде Ройтерс, като се позова министерството.

Руското посолство в Париж публикува снощи в Туитър карикатура, изобразяваща тяло, на което пише „Европа“. То лежи върху маса, а стоящи край масата фигури, представляващи САЩ и Европейския съюз, бодат тялото със спринцовки. „Тези публикации са неприемливи. Ясно заявихме това днес на руския посланик“, обяви министерството. 

Прочети още...
18:24 | 25 март 2022

Путин сравни Запада с нацистка Германия

Руският президент Владимир Путин оприличи всичко, което се случва в момента на аутодафетата, организирани от нацистите. Той участва в среща с дейци на културата и изкуството.

"Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години извършиха такава кампания за унищожение на една нежелана за тях култура. Спомняме си за кадрите с изгаряни книги по площадите", заяви Путин, цитиран от БТА.

Прочети още...
18:17 | 25 март 2022

Джо Байдън: Наложихме най-тежките в световната история санкции срещу Русия

"Ние наложихме най-тежките в историята на света санкции срещу Русия", това каза президентът на САЩ Джо Байдън. 

Днес американският държавен глава пристигна в източния полски град Жешув, който се намира на около 80 километра от Украйна.

Прочети още...
18:03 | 25 март 2022

Москва: Преговорите ни с Киев по основните въпроси тъпчат на едно място

"Диалогът ни с Украйна по основните въпроси тъпче на едно място", това заяви шефът на руския преговорен екип Владимир Медински, предаде ТАСС. 

По думите на съветника на президента Владимир Путин представителите на Москва и Киев са отбелязали известно сближаване на позициите по някои второстепенни въпроси, но не разкри подробности.

Прочети още...
17:46 | 25 март 2022

Руският Генерален щаб обяви края на първия етап от спецоперацията в Украйна

Основните задачи от първия етап на руската спецоперация в Украйна са завършени, бойният потенциал на Украйна е значително намален. Това обяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Сергей Рудски по време на брифинг.

Прочети още...
17:30 | 25 март 2022

Русия: Ще има световни фалити, ако страните откажат да плащат за газа в рубли

Руското министерство на външните работи днес предупреди, че могат да настъпят серия фалити в световен план, ако вносителите откажат да плащат за руския газ в рубли, предаде Ройтерс. 

Министерството посочи също, че излизане на Русия от Световната търговска организация (СТО) ще бъде контрапродуктивно. 

Прочети още...
16:51 | 25 март 2022

САЩ подпомагат Украйна с дронове-камикадзета във войната им срещу Русия

По време на пресконференция на 16 март президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще изпратят на Украйна противовъздушни оръжия с голям обхват и 100 дрона, за да подпомогне украинската армия във войната им срещу руските сили.

Прочети още...
16:46 | 25 март 2022

Бивш командир на въоръжените сили на ДНР: Провал на руските войски в Украйна

Провал на руските войски в Украйна. 

Това заяви днес Игор Гиркин - Стрелков, който е бивш командир на въоръжените сили на Донецката народна република (ДНР). 

Прочети още...
15:52 | 25 март 2022

Руската журналистка, протестирала в ефир срещу войната в Украйна, няма да влезе в затвора

Марина Овсянникова, която прекъсна новинарска емисия в руска държавна телевизия и протестира срещу войната в Украйна, няма да влезе в затвора, предаде Би Би Си.

Прочети още...
15:47 | 25 март 2022

С един изстрел: Украински снайперист погуби висш руски командир

Полковник Алексей Шаров, командир на Руския черноморски флот, е загинал при сраженията в Мариупол край бреговете на Азовско море. Новината бе съобщена от губернатора на Севастопол Михаил Развожаев.

Прочети още...
15:25 | 25 март 2022

Украйна съобщи за смъртта на още един руски генерал

Киев обяви, че силите му са убили пореден висш руски военен. 

Във видеообръщение президентският съветник Олексий Арестович заяви, че украинските сили са убили високопоставен руски военен служител по време на боеве в южната част на страната, близо до Херсон.

Прочети още...
15:20 | 25 март 2022

Владимир Путин: Важно е руските граждани да пазят паметта за Великата отечествена война

Важно е руските граждани да пазят историческата памет за Великата отечествена война, каза Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Прочети още...
14:09 | 25 март 2022

От ФСБ са вдигнали мерника на Путин?

Рискът от преврат от страна на Федералната служба за сигурност (ФСБ) срещу президента Владимир Путин се увеличава с всяка седмица, през която войната в Украйна не приключва, заяви анонимен източник от руските разузнавателни служби.

Прочети още...
13:55 | 25 март 2022

Сергей Лавров: Изявленията на европейските политици срещу страната ни използват хитлеристка терминология

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви днес, че изявленията на европейските лидери срещу страната му, обект на тежки санкции заради нейната офанзива в Украйна, съдържат "хитлеристка" терминология, предаде Франс прес.

Прочети още...
13:34 | 25 март 2022

Войната през погледа на децата

Само за месец животът на целия украински народ се преобърна. Атаките на руските сили разрушиха множество сгради, хиляди хора останаха без дом. От началото на войната загинаха стотици цивилни, сред които над 100 деца. Над 6 милиона украинци вече са напуснали родината си в опит да търсят спасение в Европа. 

Прочети още...
13:11 | 25 март 2022

Руските сили обстрелваха градска клиника в Харков, има загинали

Тази сутрин руските сили обстрелваха квартал в украинския град Харков, предават украински медии. 

Под обстрела на руската артилерия попадна градска клиника, която осигурява хуманитарна помощ. 

 
Прочети още...
12:51 | 25 март 2022

Виктор Орбан отхвърли исканията на Зеленски за доставка на оръжия

Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли емоционалната молба на украинския президент Володимир Зеленски  за снабдяване на Украйна с оръжия и подкрепа на санкциите срещу руския енергиен сектор, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
12:27 | 25 март 2022

Ердоган: Украйна и Русия са успели да се договорят по четири от шест точки на преговорите

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО, предаде ТРТ Хабер.

Прочети още...
12:16 | 25 март 2022

Киев си е върнал контрола над градове 35 км източно от столицата

Войната в Украйна продължава. В окопите край столицата Киев войници патрулират с противотанкови ракети на рамо. Признателни са за помощта на жителите, пише Би Ти Ви.

Прочети още...
12:06 | 25 март 2022

Разкриха самоличността на руския офицер, отговорен за най-жестоките зверства в Украйна

Украинските власти разкриха самоличността на високопоставения руски офицер, под чието ръководство са били извършени най-жестоките зверства в рамките на военния конфликт, включително бомбардировките над детската болница в Мариупол.

Прочети още...
11:52 | 25 март 2022

Хиляди украинци се евакуираха от град Бориспол, до който има международно летище

Около 20 000 души послушаха призивите на градските власти да напуснат Бориспол, каза по националната телевизия кметът на украинския град Володимир Борисенко, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
11:19 | 25 март 2022

Русия е унищожила най-големия склад с гориво на украинската армия

Русия заяви днес, че вчера е унищожила с крилати ракети най-големия склад за гориво на украинската армия близо до Киев, предаде Франс прес.

Прочети още...
10:53 | 25 март 2022

Премиерът: Зеленски разбира, че България е с Украйна

Докато за някои от страните имаше критики, България ясно беше включена в страните, които подкрепят Украйна. Зеленски ни благодари. Който се е притеснявал, че сме в някакъв друг лист, специално беше казано, че България е с Украйна. Това заяви пред медиите в Брюксел премиерът Кирил Петков. 

Прочети още...
10:21 | 25 март 2022

Дете бежанец: Руските окупатори ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит

Деца бежанци без родители са настанени в Кранево, съобщи Нова. Някои от тях са прекарали 16 денонощия в бомбоубежище. Като 13-годишния Дима от Вишгород, град близо до Киев. Момчето разказва за бомбардировките като за фойерверки, които звучат 20 пъти по-силно. 

Прочети още...
09:59 | 25 март 2022

Зеленски призова сънародниците си да продължат съпротивата

"Всяка минута определя нашата съдба, нашето бъдеще, дали ще живеем", заяви украинският президент Владимир Зеленски, призовавайки народа си да продължи съпротивата срещу руските сили, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
09:32 | 25 март 2022

Киев обвинява Москва, че насила извежда цивилни от Украйна в Русия

Украйна обвини Москва, че насилствено извежда в Русия стотици хиляди мирни граждани от разрушените украински градове, за да принуди Киев да се предаде, предаде Асошиейтед прес.

Украинското външно министерство съобщи, че 6000 души от принудително прехвърлените в Русия са от опустошения пристанищен град Мариупол

Прочети още...
08:58 | 25 март 2022

Проф. Станчев: Войната на Русия срещу Украйна е война срещу цивилизования свят

Войната на Русия срещу Украйна е война срещу цивилизования свят. Няма да се учудя, ако стане нещо в далечния Изток, защото Русия не се защитава там. Китай бавно напредва там. Това заяви проф. Михаил Станчев от Харковския университет в студиото на Нова телевизия.

Прочети още...
08:34 | 25 март 2022

Кутев: Причините за войната не са, че Путин е зъл човек, овладял Кремъл, а политиките на Запада

Минаха 100 дни, напредък няма. Съдебната форма е там, откъдето тръгна. Правят се неща, които нямат никакво значение. Гешев има голямото желание да изпрати правителството и според мен нищо чудно да го постигне. Това заяви Антон Кутев от БСП в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Прочети още...
08:31 | 25 март 2022

Каква е обстановката месец след войната в Украйна?

Всякакви хора от всякакви съсловия (в Украйна) се събират в доброволчески организации, като се почне от чисто военни помощи и копаене на окопи, пълнене на чували с пясък, шиене на знамена. Обстановката е революционна.

Прочети още...
08:29 | 25 март 2022

Медведев: Глупаво е да се смята, че санкциите на Запада срещу руския бизнес ще променят курса на руските власти

Глупаво е да се смята, че санкциите на Запада срещу руския бизнес ще променят курса на руските власти, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в интервю за руската информационна агенция РИА Новости, предаде Ройтерс.

Прочети още...
07:29 | 25 март 2022

Борис Джонсън не смята, че Владимир Путин иска мир

Британският премиер Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че не смята, че Владимир Путин иска мир. Борис Джонсън каза, че Украйна може да победи в тази война, предаде БНР.

Прочети още...
07:20 | 25 март 2022

Таня Станева се върна в Украйна. Какъв е животът след месец война?

Бесарабската българка Таня Станева преди дни беше в България, но отново се върна в Украйна. Тя вече е кореспондент на бТВ там.

„Успях да поговоря с доброволците в Украйна и те разказаха, че потокът от хора е поспрял“, разказа в „Тази сутрин“ Таня Станева.

Прочети още...
07:18 | 25 март 2022

Зеленски обвини Европа, че е закъсняла с възпирането на руската инвазия

В среднощно обръщение към Европейския съвет в Брюксел президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Европа, че е закъсняла с възпирането на руската инвазия, предаде БНР.

Прочети още...
07:16 | 25 март 2022

Бразилия е против изключването на Русия от Г-20

Правителството на президента на Бразилия Жаир Болсонаро е против идеята на САЩ за изключване на Русия от Г-20, заяви бразилският външен министър Карлос Франса, предаде Франс прес.

Прочети още...
06:54 | 25 март 2022

Фон дер Лайен: ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да допусне руският газ да се плаща в рубли, съобщи Ройтерс, предаде бТВ.

Тя определи подобен вариант като неприемлив, тъй като според нея плащанията в рубли биха нарушили антируските ограничения, наложени от Европейския съюз.

Прочети още...
06:45 | 25 март 2022

Втори ден от Срещата на върха на Европейския съвет: Лидерите обсъждат руската военна агресия

Втори ден от Срещата на върха на Европейския съвет. Лидери обсъждат войната в Украйна и руската агресия, предава Нова телевизия.

Късно снощи, ЕС и САЩ изразиха готовност за допълнителни санкции срещу Русия и Беларус.

Прочети още...
06:25 | 25 март 2022

Започва разследване за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан помоли вчера група от държави в Хага да подкрепи неговото разследване на военни престъпления в Украйна, като каза, че "положението може да се влоши", ако международната общност не действа веднага, предаде Ройтерс.

Прочети още...
06:14 | 25 март 2022

Ердоган призова Европа да поеме отговорност и да окаже подкрепа на бежанците от Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Европа да поеме отговорност и да окаже подкрепа на бежанците от Украйна.

Ние добре знаем от опит, че международната общност не успява да защити бежанците. Европейските държави трябва да поемат отговорност и да подкрепят бежанците, заяви Ердоган пред журналисти в Брюксел, информира турското издание Хаберлер.

Прочети още...
06:10 | 25 март 2022

Пентагонът: Русия ще излезе по-слаба и по-изолирана от конфликта в Украйна

Русия ще излезе по-слаба и по-изолирана от конфликта в Украйна, заяви високопоставен представител на Пентагона, предаде Ройтерс.

"Мисля, че почти по всяка вероятност Русия ще излезе по-слаба от конфликта в Украйна. По-слаба във военно, икономическо, политическо и геополитическо отношение. По-слаба и по-изолирана", заяви заместник-министърът по политиката на отбраната Колин Кал.

17546 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
ЗАПОЧНА СЕ НАЙ ПОСЛЕ.

2022.03.25 | 22:16

11
НОРМАЛНИТЕ И РАЗУМНИ РУСНАЦИ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА НА ПУТЛЕР.
ЗА ПУТЛЕР И КРЪГЪТ

2022.03.25 | 23:29

12
СЪДБАТА НА ЧАУШЕСКО.
ЗАПОЧНА СЕ НАЙ ПОСЛЕ.

2022.03.25 | 22:16

10
НОРМАЛНИТЕ И РАЗУМНИ РУСНАЦИ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА НА ПУТЛЕР.

2022.03.25 | 22:01

9
Хахаха , ей сега ще ви повервам на маймунските ви измислици !

2022.03.25 | 21:05

6
Путин ще поеме съддбата на Милошевич, Садам, Кадафи, и най —вече на Чаушеско. Дано го гръмне някой от неговите генерали.
На Путлер съдбата

2022.03.25 | 21:58

8
на Чашеско му се полага.
На Путлер съдбата

2022.03.25 | 21:58

7
на Чашеско му се полага.
ДЕПУТИНИЗАЦИЯ

2022.03.25 | 20:25

5
И ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА
Анонимен

2022.03.25 | 17:34

4
Руски подлоги смръдливи.
на

2022.03.25 | 12:07

3
на наглите хохли все някой им е виновен и все някой им е длъжен.

2022.03.25 | 10:57

2
ЗЕЛЕНСКИ ДА ГО ДУХА, ТОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ВОЙНАТА НЕКАДЪРНИК МРЪСЕН
слава на русия

2022.03.25 | 10:10

1
слава на русия

Добави коментар

Водещи новини