САЩ подпомагат Украйна с дронове-камикадзета във войната им срещу Русия

  • 25 март 2022 16:51

  • 1698
  • 3
САЩ подпомагат Украйна с дронове-камикадзета във войната им срещу Русия
© Кадър: Youtube

По време на пресконференция на 16 март президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще изпратят на Украйна противовъздушни оръжия с голям обхват и 100 дрона, за да подпомогне украинската армия във войната им срещу руските сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13757

Конкретно за дроновете стана ясно, че ще бъдат изпратени 100 бройки Switchblade, често наричани дронове-камикадзета и ракети-самоубийци. Благодарение на необичайно малките си размери, тези дронове са доста по-прецизни и точни от противотанковите ракети Javelin, които Вашингтон също достави на Украйна по-рано.

Switchblade разполага с два модела – Switchblade 300 и Switchblade 600.

Русия е изпратила смъртоносните дронове КУБ-БЛА в Украйна?

Първият е по-лек, тежи около 2,5 кг и е дълъг около 30 см и е ефективен срещу небронирани превозни средства и пехота.

Вторият модел дронове, Switchblade 600, са доста по-големи – теглото им е около 22,5 кг и са с размер 1,3 м. Те са изключително ефективни срещу тежки бойни машини като танкове, например.

Дроновете Switchblade се управляват чрез таблет, могат да се настроят за минути и не на последно място – могат лесно да се промъкнат покрай руската противовъздушна отбрана, тъй като са трудни за засичане от радари, обясниха от американската фирма-производител "AeroVironment".

От САЩ не са уточнили кой модел ще изпратят на украинската армия, но според запознати ще бъдат само първите – Switchblade 300.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1698 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.26 | 09:39

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Иван

2022.03.29 | 00:56

3
Тц Ще мрат блядове детеубийци
Petrov

2022.03.26 | 16:38

2
Ако САЩ след Украйна си поставят задачата да потопят Европа в бездна на хаоса и след това да провокират Черноморския регион като цяло и в частност Закавказието, може да избухне въоръжен конфликт. Неслучайно напоследък натискът на САЩ и НАТО върху Сърбия се засили. Предлагат й проект на т. нар. Западни Балкани. Става дума за икономическа, политическа и военна интеграция на всички страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Албания и непризнатото Косово под контрола на ЕС и Северноатлантическия алианс. Целта е да се спре всяко сътрудничество на тези страни, особено на Сърбия, с Русия. Междувременно НАТО в пространствата на Грузия и БиХ разработва геополитическите формули на предстоящите катаклизми. Столтенберг публично идентифицира този проблем.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини