Ердоган: Украйна и Русия са успели да се договорят по четири от шест точки на преговорите

  • 25 март 2022 12:27

  • 14604
  • 6
Ердоган: Украйна и Русия са успели да се договорят по четири от шест точки на преговорите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Русия и Украйна са успели да постигнат договореност по четири от общо шест глави, по които се водят преговори, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти на връщане от Брюксел, където участва в извънредната среща на НАТО, предаде ТРТ Хабер.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13747

По думите на Ердоган една от тези глави се отнася по-специално до членството на Украйна в НАТО. Друга касае признаването на руския за официален език в Украйна, посочи той.

"Друга тема е въпросът за разоръжаването. Естествено, Украйна е държава, т.е. не става дума да приеме разоръжаване от А до Я. Но този въпрос също не е неразрешим. Украинската страна заяви, че и там може да бъдат направени определени отстъпки", посочи турският президент.

Четвъртият въпрос, по който според Ердоган има съгласие от Киев, е въпросът за колективната отбрана. 

"Но, разбира се, Украйна не е така спокойна що се отнася до въпросите за Крим и Донбас", добави той.

Според Ердоган изказването на украинския президент Володимир Зеленски за необходимостта от референдум за компромисите, които Украйна може да постигне с Русия, за да бъде прекратена войната, показва "умно лидерство".

Ердоган: Украйна и Русия продължават да имат разногласия по териториални въпроси

Ердоган съобщи още, че ще проведе отделни разговори с колегите си от Украйна и Русия в следващите дни, за да обсъдят резултатите от срещата на НАТО. 

Турция, която е член на НАТО, се противопоставя на санкциите срещу Москва, макар да подкрепя Украйна и да критикува Русия. 

"Купуваме почти половината от природния газ, който ползваме, от Русия. Отделно изграждаме с Русия АЕЦ Аккую. Не можем да оставим настрана тези неща", каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

"Така че тук няма какво да направим. Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студено през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да защитаваме тези (интереси)", заяви той.

Ердоган заяви също, че покупката на руските системи за противовъздушна отбрана е приключил въпрос и позицията на Турция остава непроменена. Същевременно той оцени, че преговорите с Вашингтон за покупка на нови самолети F-16 и за модернизацията на тези, с които Турция разполага, вървят добре и се надява да дадат резултат в скоро време, предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
14604 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Petrov

2022.03.26 | 16:35

6
Ако САЩ след Украйна си поставят задачата да потопят Европа в бездна на хаоса и след това да провокират Черноморския регион като цяло и в частност Закавказието, може да избухне въоръжен конфликт. Неслучайно напоследък натискът на САЩ и НАТО върху Сърбия се засили. Предлагат й проект на т. нар. Западни Балкани. Става дума за икономическа, политическа и военна интеграция на всички страни от региона - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Албания и непризнатото Косово под контрола на ЕС и Северноатлантическия алианс. Целта е да се спре всяко сътрудничество на тези страни, особено на Сърбия, с Русия. Междувременно НАТО в пространствата на Грузия и БиХ разработва геополитическите формули на предстоящите катаклизми. Столтенберг публично идентифицира този проблем.
добре, че е тоя да ни

2022.03.25 | 16:16

5
пази и снася новините от всички гледни точка. слава
Правда

2022.03.25 | 15:23

4
БРАВО!Истински политик,който мисли за своя народ!
Да

2022.03.25 | 13:24

2
Никакви два стола. Умен е Ердоган! На първо място поставя Турция.

2022.03.25 | 15:17

3
точно така, стои на своя стол и не на канадски или руски хуй

2022.03.25 | 12:41

1
Който седи на два стола . . .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини