Соломоновите острови забраниха достъпа на американски военни кораби до пристанищата си

  • 30 август 2022 17:24

  • 13826
  • 1
Соломоновите острови забраниха достъпа на американски военни кораби до пристанищата си
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Соломоновите острови преустановиха достъпа на кораби на военноморските сили на САЩ до своите пристанища. Това съобщи днес посолството на САЩ в Канбера, цитирано от Франс прес.

"САЩ получиха официално известие от правителството на Соломоновите острови за мораториум върху всички посещения на плавателни съдове на военноморските сили в очакване на актуализация на протоколните процедури", се казва в комюнике на посолството.

Забраната е признак за влошаващи се отношения между Вашингтон и този архипелаг, върху който Китай упражнява все по-голямо влияние, отбеляза АФП. След като скъса през 2019 г. дипломатическите си отношения с Тайван и установи такива с Китай, правителството на архипелага подписа през април широкообхватно споразумение в сферата на сигурността с Пекин. Редица западни страни, по-конкретно САЩ и Австралия, се опасяват, че този пакт може да позволи на Китай да изгради военна база в страната.

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван

Преди седмица американски кораб не бе допуснат да зареди гориво в столицата на Соломоновите острови -  Хониара. "Съединените щати са разочаровани, че кораб на американската брегова охрана не можа да направи това планирано спиране в Хониара. Продължаваме да следим отблизо ситуацията", се казва още в комюникето, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
13826 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.31 | 11:41

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини