Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван

  • 24 август 2022 16:01

  • 637
  • 1
Два китайски изтребителя нахлуха в небето над Тайван
©
Слушай новината Слушай новината

Два китайски изтребителя са пресекли средната линия на Тайванския проток, който служи за неофициална граница между двете страни, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на отбраната на Тайван.

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин близо до острова. През последните дни това е породният подобен случай.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Тайван представи най-модерния си боен самолет - Еф 16-Ви

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Последвайте канала на

Калина Христова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.25 | 11:00

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини