Гватемала обеща подкрепа на Тайван, Китай обвини Тайпе в политическа манипулация

  • 30 август 2022 15:41

  • 612
  • 1
Гватемала обеща подкрепа на Тайван, Китай обвини Тайпе в политическа манипулация
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро заяви, че страната винаги ще подкрепя Тайван, след като Китай извърши най-мащабните си военни учения около самоуправляващия се остров по-рано този месец, съобщава БТА.  

На срещата си с тайванската президентка Цай Ингвен в столицата Тайпе Букаро заяви, че Гватемала и Тайван са страни съмишленици обединени от демократичен съюз.

"Гватемала винаги ще подкрепя Тайван, защото твърдо вярваме в принципите на мира, суверенитета и териториалната цялост", каза гватемалският министър. "Мирът не подлежи на договаряне, а суверенитетът още по-малко".

САЩ предоставят оръжие за 1,1 милиарда долара на Тайван

Срещата се осъществява само седмици след мащабни военни учения на Пекин около острова с демократично управление, организирани в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван в началото на месеца. Букаро не спомена Китай в своите изказвания, но заяви, че посещението му в самоуправляващия се остров има за цел да "покаже на света колко е важно да се прояви солидарност към народа на Тайван с убеждението, че само диалогът може да надделее при всеки конфликт".

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че властите в управляващата в Тайван Демократична прогресивна партия се самозалъгват, използвайки "дипломатически връзки за политическа манипулация", които "не могат да спрат историческата неизбежност на обединяването на Китай". Той призова Гватемала да взема решения "в съответствие с историческата тенденция".

Цай Ингвен отбеляза в своите изказвания, че Тайван е първата азиатска страна, която Букаро посещава като външен министър и благодари на Гватемала за дипломатическата подкрепа, която оказва на Тайван след военните учения на Китай.

Гватемала е една от едва 14 държави, които поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, и една от трите съюзнически страни от Централна Америка - другите две са Хондурас и Белиз, припомня Ройтерс.

Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя провинция, която няма право да се ползва с правомощията на държава (позиция, оспорвана категорично от тайванското правителство) и засилва натиска, за да привлече на своя страна държавите, които още поддържат дружески отношения с Тайпе. През декември Китай възстанови връзките си с Никарагуа, а от правителството открито заявиха, че се стремят да сведат броя (на съюзниците) до нула.

Въпросът засяга по-широки геополитически последици, тъй като САЩ са обезпокоени от засилването на дейността на Китай в Централна Америка.

По време на кампанията за президентските избори в Хондурас, състояли се през ноември миналата година, гостуващата делегация на САЩ ясно заяви, че иска централноамериканската страна да поддържа отношенията си с Тайван. Сегашната президентка на Хондурас Сиомара Кастро, която по време на предизборната си кампания изказа идеята страната да се откаже от връзките си с Тайпе и да премине към Пекин, впоследствие застана зад отношенията си с Тайван.

Мая Йорданова
612 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.31 | 11:40

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини