Илон Мъск критикува Австралия заради скриване на видеа от намушкване с нож

  • 23 април 2024 13:30

  • 463
  • 0
Илон Мъск критикува Австралия заради скриване на видеа от намушкване с нож
© Getty Images

Технологичният милиардер Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната мрежа "Екс", предаде ДПА.

В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света видеоклипове от намушкването с нож, извършено на 15 април.

"Нашето притеснение е, че ако на ВСЯКА държава е позволено да цензурира съдържание за ВСИЧКИ държави, каквото е искането на австралийския комисар по електронна безопасност, тогава какво би попречило на една държава да контролира целия интернет", написа Мъск в "Екс“.

"Вече цензурирахме въпросното съдържание за Австралия, в очакване на съдебно обжалване, и то се съхранява само на сървъри в САЩ", добави той.

Австралийската полиция съобщи, че нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

Австралийският премиер Антъни Албанезе днес заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер".

"Ще направим каквото е нужно, за да се справим с този арогантен милиардер, който си мисли, че е над закона, но и над благоприличието", каза той.

"Това, което комисарят по електронна безопасност прави, е да си върши работата да защитава интересите на австралийците. А идеята, че някой би се обърнал към съда за правото да качва съдържание с насилие в социална мрежа, показва доколко г-н Мъск няма връзка с реалността", допълни Албанезе и заяви, че социалните медии трябва да носят социална отговорност със себе си. "Господин Мъск не проявява такава", каза той.

По-рано "Екс“ блокира публикациите в Австралия в очакване на съдебно оспорване. Очаква се утре делото да бъде разгледано отново в съда за изслушване на допълнителни аргументи.

16-годишен младеж беше обвинен в тероризъм, след като на 15 април двама души бяха ранени при предполагаемото намушкване с нож в Асирийска църква в Уейкли, западно Сидни. Нападението в църквата стана дни след като шестима души бяха убити, а десетки ранени, при нападение с нож в търговски център в Сидни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини