Американски ескадрен миноносец пусна котва в Босфора

  • 03 февруари 2023 17:49

  • 730
  • 1
Американски ескадрен миноносец пусна котва в Босфора
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В Босфора пусна котва американският ескадрен миноносец „Нитце“ с управляеми ракети клас „Арли Бърк“ в рамките на планирана мисия, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Ескадрен миноносец „Нитце“ е част от ударната група на самолетоносача „Джордж Х. У. Буш“, действащ в зоната на действие на Шести флот на САЩ в защита на интересите на САЩ, съюзниците и партньорите. 

В изявление пред медиите вътре в кораба, чието пристанище е Норфолк, Вирджиния, американският посланик в Турция Джеф Флейк определи пристигането на „Нитце“ като чудесна демонстрация на партньорството, което САЩ имат с Турция. „Тези велики съюзници от НАТО - САЩ и Турция“, каза той.

Турция ще иска застраховки на всички кораби, превозващи петролни продукти през Босфора и Дарданелите

Командирът Кейти Джейкъбсън също изрази радостта си да бъде в Истанбул, като нарече Турция „много ценен съюзник и морски партньор на НАТО“.

Представяйки кораба, лейтенант Джон Томпсън каза, че „Нитце“ може да изпълнява противовъздушни, надводни и подводни военни действия.

За последно корабът е участвал в активна битка през 2016 г. в Йеменската гражданска война край бреговете на Йемен срещу бунтовниците хути, обясни Томпсън.

„Оттогава обаче направихме няколко мироопазващи мисии. И тази мисия тук днес е поле за сътрудничество в областта на сигурността с нашите съюзници от НАТО. Така че определено е мисия за мирно присъствие“, добави той.

На борда на ескадрения миноносец „Нитце“ има близо 340 моряци, каза Томпсън и допълни, че корабът ще напусне водите на Истанбул в петък, но ще остане в района още няколко дни.

Според военноморските сили (ВМС) на САЩ посещението предоставя възможност за по-нататъшно укрепване на дългогодишното и жизненоважно партньорство с Турция.

„Съвместните операции на Турция с ВМС на САЩ в Средиземно море засилват мощта на НАТО и подобряват оперативната съвместимост. Средиземно море е изключително важен воден път за морската търговия и стабилността в цяла Европа. Военноморските сили на САЩ рутинно присъстват в този регион в тясна координация с регионалните си съюзници и партньори“, казаха от американския флот.

Мая Йорданова
730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми педераса

2023.02.03 | 18:29

1
искам да ми пускат котва в задния двор руски крайцери

Добави коментар

Водещи новини